”Türkiye ekonomisi güçlü bir yapı sergiliyor”

Bakan Ekren, Türkiye'nin son 6 yılda oldukça başarılı bir performans sergilediğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından düzenlenen "Fırsatlar Ülkesi Türkiye: Yatırımlar İçin Güvenli Bir Liman" temalı uluslararası konferansın açılışında, Türkiye'nin son 6 yıllık dönemde küresel sermaye ve yatırımlar için fırsatlar ülkesi ve güvenli liman olma konularında oldukça başarılı bir performans sergilediğini kaydetti.

Nazım Ekren, sıfırdan yatırımların payının istenilen düzeye çıkarılması ve küresel ölçekte yükselen piyasalara sermaye girişinin azalışının dengelenmesinin, yeni dönemdeki en önemli öncelikleri arasında yer alacağını kaydetti.

Portföy, kredi, doğrudan yatırım zincirinin her halkasından yararlanma sürecinin devam ettiğini söyleyen Ekren, "Süreç, ekonomik birimlerin ihtiyaç ve taleplerine uygun yatırım portföyünün aşamalı bir şekilde oluştuğunu da göstermektedir" dedi.

Küresel doğrudan yatırım alanında son yıllarda kaydedilen rekor nitelikteki sermaye girişlerinin Türkiye'nin yatırımcılar açısından artan cazibesinin de somut bir göstergesi olduğunu belirten Ekren, küresel finans krizinin etkilerine karşın 2008 yılında 17,7 milyar dolar doğrudan yatırım çekmeyi başaran Türkiye'nin, yaklaşık 22 bin uluslararası sermayeli şirketin faaliyet gösterdiği bir yatırım merkezi olma yolunda ilerlediğini ifade etti.

Tedbirler kısa sürede özel sektörle paylaşılacak

Ekren, küresel krizle ilgili olarak üzerinde çalışılan ve 4 bileşeni olan tedbirler setini kısa süre içinde özel sektörle paylaşacaklarını bildirdi.

Nazım Ekren, Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından düzenlenen "Fırsatlar Ülkesi Türkiye: Yatırımlar İçin Güvenli Bir Liman" temalı uluslararası konferansın açılışında yaptığı konuşmada, 2008 yılındaki sürece benzer olarak 2009'da da hem toplam talebi artırmak hem de kamu altyapı yatırımlarındaki süreci devam ettirmek amacıyla bütçe içinde 15,9 milyar TL'lik bir kaynak bulunduğunu, bunun bütçenin ortalama yüzde 4,5'i, GSYH'in de ortalama yüzde 1,2'si olduğunu söyledi.

Zachau: Türkiye açısından bazı fırsatlar olduğunu söylemek mümkün

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Ulrich Zachau, "güvenli bir limanın" dünyanın hiçbir yerinde kısa vadede bulunmamakla birlikte, Türkiye açısından bazı fırsatlar olduğunu söylemenin mümkün olduğunu kaydetti.

"Fırsatlar Ülkesi Türkiye: Yatırımlar İçin Güvenli Bir Liman" temalı konferansın, "Değişen Dünya Konjonktüründe Uluslararası Doğrudan Yatırımlar: Yükselen Ekonomiler İçin Riskler ve Yeni Dinamikler" oturumunda, Zachau, krizin olumsuz etkisinin çok ciddi olacağını belirtti.

Etkin bir kriz müdahalesinin, politikalar açısından öncelik taşıdığını vurgulayan Zachau, "Ancak şimdi politikaları geliştirmek, reformları geliştirmek, özellikle Türkiye'nin uzun vadeli ekonomik büyümesini artırmaya yönelik reformları geliştirmek için doğru zaman. Politikalar ve reformlar böylece bu uzun vadeli büyümeye yönelik olarak kriz için en iyi müdahaleleri oluşturacak. İstihdama yol açan yatırımları gerçekleştirmek de bu anlamda önem taşıyor" diye konuştu.

2001 krizinden sonra Türkiye'de güçlü bir büyüme kaydedildiğini, o dönemde IMF programının uygulandığını, AB'ye katılım süreciyle ilgili bazı gelişmeler bulunduğunu ve tüm bunların güzel bir ortam yarattığını dile getiren Zachau, şu anda durumun biraz farklılaştığını, artık dünyada ekonomik büyümenin olduğu bir durum içinde bulunulmadığını söyledi.

YASED Başkanı Uysal: 2009 yılı için beklentiler düşecek

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Tahir Uysal, uluslararası doğrudan yatırımlarda 2009 yılı için beklentilerin, daha keskin bir düşüşle yüzde 40'lara varabileceğini belirterek, "Bu da global olarak, 1,8 trilyon dolardan 1 trilyon dolara, Türkiye için ise 20 milyar dolar seviyesinden 10 milyar dolar seviyesi ve belki de daha da altına inebilir" dedi.

YASED tarafından düzenlenen "Fırsatlar Ülkesi Türkiye: Yatırımlar İçin Güvenli Bir Liman" temalı toplantının açılışında konuşan Uysal, 2008 yılında krizin daha da hissedilir olduğunu belirterek, ilk geçici verilere göre, 2008 yılında uluslararası doğrudan yatırımların, global olarak en az yüzde 20 dolayında azaldığını aktardı.

Hazine Müsteşarı: IMF ile birçok konuda görüş birliği sağlandı

Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı, IMF ile görüşmelerde birçok konuda görüş birliği sağladıklarını ancak bazı kamu maliyesi alanındaki yapısal reformlar konusunda farklı değerlendirmeleri olduğunu, bu farklılıkların giderilmesi konusunda çalışmaların sürdüğünü, ilerleme sağlayınca görüşmelerin tekrar başlayacağını kaydetti.

Yeni ortamın ihracata ve dış finansmana bağımlılığı olan ekonomileri ciddi biçimde etkilediğine değinen Çanakcı, uzun yıllar sonra gelişmiş ekonomilerin ithalatında 2009 yılında reel olarak yüzde 3 civarında daralma beklendiğini, bunun yükselen piyasa ekonomileri açısından dış talep düşüşünün, daralmasının önemini ortaya koyduğunu belirtti.