Türkiye el halısı üretimi için Bangladeş'e yatırım yapıyor
İstanbul Halı İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Yılmaz, el halısı pazarında söz sahibi olan Türkiye'nin geri kalmamak için Afganistan, Pakistan ve Bangladeş gibi ülkelerde yatırım yaptığını söyledi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Leyla İLHAN
HANNOVER - Lüksün sembolü el halısı pazarında söz sahibi olan Türkiye'de kızlar halı dokumak yerine fabrikada çalışmayı tercih edince halı dokuma işi zayıfladı, sektör üretim için Afganistan, Pakistan ve Bangladeş gibi ülkelere yatırım yaptı. Dünyada 2 milyar dolar büyüklüğü bulunan el halısı pazarında Türkiye'nin üretiminde ciddi şekilde performans düşüklüğü yaşandığını anlatan İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) Başkanı İbrahim Yılmaz, bunda halı dokuma bölgelerindeki kızların evde oturup halı dokumak yerine kendilerine daha fazla sosyal ortam sağlayan fabrikalarda çalışmayı seçmesinin etkili olduğunu söyledi. Yılmaz, bu nedenle artık Afganistan, Pakistan ve Bangladeş gibi ülkelere el halısı yaptırmak durumunda kaldıklarını kaydetti.
Almanya'nın Hannover şehrinde düzenlenen ve sektörün dünyadaki en önemli fuarı olan Domotex Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarı'nda konuşan Yılmaz, parça halıda dünya halı ihracatının yüzde 50-55'ini elinde tutan Türk halı firmalarının gözünü, 6.4 milyar dolarlık duvardan duvara halı pazarına diktiğini söyledi. Türk firmalarının son yıllarda yaptığı tasarımlarla ön plana çıktığını kaydeden Yılmaz, "Dünya parça halı pazarının büyüklüğü 3.8 milyar dolar. Türkiye yaptığı 1.9 milyar dolarlık ihracatla bu pazardan yüzde 50-55 oranında pay alıyor. Ancak 6.4 milyar dolarlık duvardan duvara halı pazarında 175-180 milyon dolarlık az bir pay alıyor" diye konuştu. Yılmaz, Türkiye'de şu anda 5-6 firmanın duvardan duvara halı üretimini yaptığını belirterek, "Bu işi yapan firma sayısı 50 ya da 100 çıkarsa, pazardan aldığımız payı yüzde 15-20 oranında artırarak kategorimizi yükseltebiliriz. Türk halı sektörünün 5.5 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşması için halıcıların artık duvardan duvara halı pazarına girmesi gerekiyor" açıklamasını yaptı.
Belçikalı firmalar Türk firmaları satın alıyor
Parça halı alanında Belçika ve Çin'in Türkiye'nin rakipleri olduğunu ifade eden Yılmaz, 2012 yılında Türkiye'nin ihracatta Belçika'yı geçtiğini söyledi. Belçika'nın ihracatının 2 milyar dolardan 1.630 milyon dolara gerilerken Türkiye'nin ihracatının ise yüzde 29'luk artışla 2 milyar 50 milyon dolarlara çıktığını ifade eden Yılmaz, "Avrupa'da zor durumda kalan Belçikalı bazı firmalar Gaziantep'e geldi bazıları ise Türk firmaları satın aldı" diye konuştu.
Artık tasarım kültürünün tüm firmalara yerleştiğini aktaran Yılmaz, "Bunda yapılan tasarım yarışmaları da etkili oldu. 50 kişi çalıştıran bir firmanın beşte biri tasarımcılardan oluşuyor" dedi. Bu nedenle 5 yıl önce 1 milyar doları nasıl aşarız derken artık ihracatta 2 milyarı aştıklarını anlatan Yılmaz, "2013'te ise 2 milyar 350 milyon dolarlık ihracatla kapatmayı hedefliyoruz" dedi.
'Halıda vatoff'a geçilsin, 1.5 milyar dolar kayıt içine girsin'
Türkiye'de özellikle Kapalıçarşı, Antalya, Kapadokya, Denizli ve Kuşadası gibi turistik bölgelerde yabancılara yapılan 1.5 milyar dolarlık halı satışının kaydının yapılamadığından şikayet eden İbrahim Yılmaz, "Bazı ülkelerde de uygulanan vatoff sistemiyle bu alışveriş kayıt içine alınabiliyor. Bu sistemde belirlenen bölgelerde kredi kartıyla alışveriş yapıldığında, kişiler ülkelerine gittikleri an halıdaki vergi oranı bankalar tarafından alanın hesabına yatırılacak" değerlendirmesinde bulundu.
Antibakteriyel halı fiyatı katladı
Türk halı firmalarının antibakteriyel ve antialerjik halı üretiminde başarı elde ettiğini kaydeden İbrahim Yılmaz, "Böylece astım rahatsızlığı olan çocuklar da halı üzerinde oynayabiliyor. Aynı zamanda halının katma değeri yükseldi. Eskiden 5 dolara satılan bir halı antibakteriyel ve anti alerjik olunca 55 dolara satılmaya başlandı" dedi.
İHİB ödül verdi, Almanya vize vermedi
Türk firmaların kurdukları bağlantılarla ihracatlarının yaklaşık yüzde 40'ını gerçekleştirdikleri Hannover Domotex Halı Fuarı'na milli katılım organizasyonunu, İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) gerçekleştirdi. Türkiye, ev sahibi Almanya'dan sonra fuara en fazla katılım gerçekleştiren ülke oldu. Kesintisiz 6 yıldır düzenlediği tasarım yarışmasında finale kalan yarışmacıları yurtdışı fuarlara götürerek sektörel bilgi ve görgülerini artırmalarını sağlayan İHİB, bu şekilde sektöre yaklaşık 50'ye yakın profesyonel kazandırdı. Bu yıl da dereceye giren 8 tasarımcıyı fuara getirdiklerini aktaran Yılmaz, "Genç tasarımcılara bu anlamda adeta yol gösterici olan fuara yarışmamızın ikincisi olan Giyaseddin Deniz vize alamadığı için gelemedi. Yani ödüllü tasarımcıya vize vermediler" dedi.