Türkiye enerji faslını açmaya hazır

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Füle, "Komisyon, Türkiye'nin enerji faslında müzakerelere başlayabilmek için yeterince hazır olduğunu düşünmektedir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, Türkiye'nin katılım müzakerelerinde enerji faslının açılmasını istedi.

Avrupa Parlamentosu'ndan farklı yazılı soru önergelerini cevaplandıran Füle, "Komisyon, Türkiye'nin enerji faslında müzakerelere başlayabilmek için yeterince hazır olduğunu düşünmektedir" dedi.

Füle, enerji piyasasının düzenlenmesi, yenilenebilir enerjinin ve enerji verimliliğinin teşviki ile nükleer enerji güvenliği gibi konularda AB müktesebatına uyumu öngören enerji faslının açılmasına henüz tüm üye ülkelerin rıza göstermediğini hatırlattı.

Genişleme Komiseri Füle, yargı ve temel haklar faslında da tüm üye ülkelerin henüz onay vermemesi nedeniyle resmi açılış kriterlerini Türkiye'ye iletemediklerini bildirdi.

Füle, her iki faslın AB'nin, Ek Protokol anlaşmazlığı nedeniyle Türkiye'nin katılım müzakerelerinde dondurduğu sekiz fasıl arasına bulunmadığına dikkat çekti.

Rum kesimi, limanların açılmamasını gerekçe göstererek enerji ile yargı ve temel haklar fasıllarına ilaveten iş gücünün serbest dolaşımı, eğitim ve kültür, dış güvenlik ve savunma ile adalet, özgürlük ve güvenlik olmak üzere toplam altı faslı tek taraflı olarak engelleme kararı almıştı.