Türkiye-Ermenistan sürecine yüzde yüz destek

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkan ve üyeleri, ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey ile biraraya geldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey Ermenistan ile Türkiye arasında imzalanan protokollerle başlayan süreçle ilgili olarak "Biz, Türkiye ile Ermenistan arasındaki bu sürece yüzde yüz destek veriyoruz" dedi.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkan ve üyeleri, ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey ile biraraya geldi.

Komisyon Başkanı Murat Mercan, görüşme öncesinde yaptığı açıklamada, Büyükelçi Jeffrey'i Komisyon'a davet ettiklerini belirterek, bu davetin asıl sebebinin, ''4 Mart'ta ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu'nda ele alınması öngörülen sözde Ermeni soykırımı tasarısıyla ilgili gerek Komisyonun görüşlerini aktarmak, gerekse kendisinden bu konuyla ilgili son gelişmelere dair bilgi almak olduğunu'' kaydetti. Mercan, bu vesileyle Büyükelçi Jeffrey ile Türkiye-ABD ilişkilerinde gelinen son noktayı da ele alacaklarını bildirdi.

Büyükelçi Jeffrey de ABD ve Türkiye'nin demokratik sistem içinde yaptığı bu tür görüşmelerin çok yararlı olduğunu söyledi. Türkiye ile ilişkilerin ABD için her zaman ön planda olduğunu söyleyen Jeffrey, Mercan'ın sözünü ettiği konular hakkında bilgi vermek istediğini, Komisyon üyelerinin sorularına yanıt vereceğini ve görüşlerini açıklayacağını bildirdi.

Jeffrey, ABD Temsilciler Meclisine gelmesi öngörülen ''Sözde Ermeni Soykırımı Tasarısının'' Ermenistan ile Türkiye arasında imzalanan protokollerle başlayan sürece zarar verip vermeyeceğinin sorulması üzerine şunları kaydetti:

''Biz, Türkiye ile Ermenistan arasındaki bu sürece yüzde yüz destek veriyoruz. Başkan Barack Obama'nın TBMM'de dediği gibi; 'bu konu hakkındaki en iyi yol, Türkiye ile Ermenistan arasındaki sürecin devam etmesi.' Bu nedenle, biz, her iki ülkeye de bu mesajı gönderiyoruz.''

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun bugün İran'da temaslarda bulunduğunun hatırlatılması ve İran'ın nükleer programına ilişkin görüşünün ne olduğu yolundaki bir soruya da Büyükelçi Jeffrey, bu konuda Türk tarafıyla çok iyi görüş alış verişi içinde olduklarını ifade ederek, BM Güvenlik Konseyi üyelerinin masaya koyduğu çözüm önerisi hakkında hala Tahran'dan bir yanıt beklediklerini, ancak şimdiye kadar somut bir yanıt gelmediğini söyledi. Jeffrey, ''İnşallah Sayın Davutoğlu'nun arabuluculuğunda bir yanıt gelecek'' dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir