Türkiye Finans, BES pazarına girdi

Türkiye Finans, Garanti Emeklilik ile gerçekleştirdiği işbirliğiyle katılım bankaları alanında bireysel emeklilik hizmeti sunan ilk banka oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Finans, Garanti Emeklilik ile gerçekleştirdiği işbirliğiyle "Türkiye'de ilk kez" katılım bankacılığı alanında müşterilerine bireysel emeklilik hizmeti sunacak. İşbirliği ile Türkiye Finans müşterileri, gelire endeksli senetlerle (GES) bireysel emeklilik sistemine yatırım yapabilecek.

Türkiye Finans Genel Müdürü Yunus Nacar, işbirliğine ilişkin düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, bireysel emeklilik sisteminin (BES) Türkiye'de 2003 yılından beri faaliyet gösterdiğini, 2 milyonu aşan katılımcı sayısı ve 10 milyar lira civarında fon büyüklüğüne ulaştığını hatırlattı.

Nacar, Türkiye'de bireysel emeklilik fonlarında uzun süre faizsiz bir enstrüman oluşturulamadığı için katılım bankalarının bunu müşterilerine sunamadığını, ancak Hazine'nin 2009'da çıkardığı faizsiz bir enstrüman olan GES'lerle beraber bireysel emeklilikte faizsiz bir fon oluşturulması imkanı doğduğunu söyledi.

Bu paralelde Garanti Emeklilik bünyesinde oluşturulan bu fona Türkiye Finans müşterilerinin de katılma imkanı doğduğunu vurgulayan Nacar, "Türkiye Finans, Garanti Emeklilik ile işbirliğine giderek katılım bankacılığı sektöründe müşterilerine bu imkanı sunan ilk banka oldu. Türkiye Finans olarak 1,5 milyon kayıtlı müşterimize bu ürünü sunduğumuzda çok başarılı sonuçlar elde edeceğimize ve sektörün önemli oyuncularından biri olacağımıza inanıyoruz" dedi.

Soruları da yanıtlayan Nacar, katılım bankalarında çok ciddi gelişme yaşandığını, 2009 yılında bankacılık sektörü yüzde 8'lerde büyürken, katılım bankalarında mevduat büyümesinin yüzde 35-40'lar civarında olduğunu kaydetti.

Bugüne kadar aslında katılım bankacılığını çok iyi tanıtamadıklarını, bunun için ciddi emek ve tanıtım çalışması gerektiğini ifade eden Nacar, sahip oldukları 182 şubeyle BES'i en iyi şekilde tanıtacaklarına ve iyi bir gelir elde edeceklerine inandığını söyledi.

Bireysel emeklilikte kaç kişiye ulaşacaklarının tanıtım ve çalışmalara bağlı olduğuna değinen Nacar, "2010'da 10 bin müşteriyi bu sisteme katabilmeyi planladık. İnanıyorum ki önümüzdeki yıllarda çok daha farklı boyuta ulaşacak" dedi.

Katılım bankaları, bireysel emeklilik fonları ve Hazine'nin biraraya gelmesiyle ürün çeşitliliğinin artabileceğine dikkati çeken Nacar, gelir ortaklığı senetleri, kira sertifikası, sukuk gibi ürünlerin ciddi manada önemli yapı oluşturabileceğini, böylelikle katılım bankalarının paralarının yurt dışında değil yurt içinde kullanılmış olacağını vurguladı.

"Fonu alan müşteriler daha az gelir elde etmeyecekler"

Garanti Emeklilik Genel Müdürü Erhan Adalı da işbirliğiyle artık bireysel emeklilik planlarının Türkiye Finans Katılım Bankası şubelerinden de sunulacağını belirterek, "Garanti Emeklilik, sektöründe ilkleri yapan bir kurumdur. GES'e dayalı ürünlerden fon oluşturduk. Çok iyi bir işbirliğiyle bu ürünü birlikte sunmayı başardık. Beklentimiz, çok önemli potansiyel olduğuna inandığımız Türkiye Finans müşteri kitlesini bireysel emeklilik içine çekmek. Bizim en büyük hedeflerimizden biri pastayı, sektörü büyütmek. Pastayı büyüttüğümüzde alacağımız dilim de büyüyecektir" şeklinde konuştu.

Katılımcı sayısında 2009 yılını 64 bin yeni müşteri ve yüzde 26'lık pazar payıyla en çok tercih edilen emeklilik şirketi olduklarını ifade ederek, "2010'da da ilk sırada kapatarak sektördeki yerimizi daha da kuvvetlendirmeyi hedefliyoruz" dedi.

Erhan Adalı, sorular üzerine de aslında bireysel emekliliğin bugüne kadarki fon yapısına bakıldığında sektörün istediği ve beklediği yatırım çeşitliliğine henüz ulaşılamadığını, GES'in Hazine Bonosu gelirlerine yakın bir geliri bulunduğunu, dolayısıyla bu fonu alan müşterilerin daha az gelir elde etmeyeceklerini, ama hisse senedi vesaire gibi çok gelir elde edildiği gibi çok da kaybettiren ürünleri Türkiye Finans ile yaptıkları anlaşma çerçevesinde müşterilere sunmayacaklarını bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir