Türkiye-Fransa 2. Dönem KEK toplantısı başladı

Toplantıya Türkiye adına Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve Fransa adına Dış Ticaret Bakanı Anne-Marie Idrac katıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye-Fransa 2. Dönem Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantısı, Ankara'da başladı. Toplantıya Türkiye adına Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve Fransa adına Dış Ticaret Bakanı Anne-Marie Idrac katıldı.

Çağlayan, toplantıda yaptığı konuşmada, 2009 yılının küresel kriz nedeniyle dış ticarette gerilemeye neden olduğunu belirterek, Türkiye'nin söz konusu yılda dış ticaretinde yüzde 22 gerileme yaşandığını, Fransa'ya ise yüzde 6 düzeyinde gerileme olduğunu söyledi.

Fransa'yla yapılan ticaretin artmadığını ama genel gerileme kadar da etkilenmediğini belirten Bakan Çağlayan, ''Küresel krizde bile iki ülke ilişkileri zedelenecek yapıda değil'' dedi.

Uluslararası yatırımcıların Türkiye'deki sorunlarını kendi sorunu kabul ettiğini belirten Çağlayan, bu konuda elinden gelen gayreti gösterdiğini söyledi.

2002-2009 döneminde Türkiye'de toplam doğrudan yatırımların 60-65 milyar dolara ulaştığını, Fransa'nın ise Türkiye'deki yatırımlarının 4,4 milyar doları bulduğunu kaydeden Bakan Çağlayan, Renault'nun bir başarı öyküsü olduğunu, Carrefour gibi bazı Fransız yatırımlarının Türkiye'de çok önemli bir seviyeye geldiğini anlattı.

Bakan Çağlayan, Türkiye ve Fransa'da bazı sektörlerin birbirini tamamlayan sektörler olduğunu kaydederek, otomotiv sektörünün buna bir örnek olduğunu söyledi.

Çevre, ulaşım ve enerji sektörlerinde işbirliği yapılabileceğini belirten Çağlayan, Türkiye'nin önümüzdeki 10 yılda 120 milyar dolarlık yatırım yapılabilecek bir ülke olduğunu kaydetti.

Çağlayan, Türkiye'nin yenilenebilir enerjide de büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade ederek, Türkiye ve Fransa'nın 3. ülkelerde de işbirliğine gidebileceğini söyledi.

Fransa Dış Ticaret Bakanı Anne-Marie Idrac

Fransa Dış Ticaret Bakanı Anne-Marie Idrac da iki ülke arasındaki ticaret hacminin yükseltilmesi gerektiğini belirterek, alışveriş dinamiğinin geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye ve Fransa'nın Afrika, Balkanlar, Orta Asya'da birlikte çalışabileceğini ifade eden Konuk Bakan, Fransa'nın Türkiye'deki en önemli yatırımcılardan biri olduğunu, Türk firmalarının ise Fransa'da yeterince yer almadığını ve söz konusu yatırımların artmasını arzu ettiklerini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir