Türkiye-G. Kore Serbest Ticaret Antlaşması yürürlükte

Yürürlüğe giren Türkiye-Güney Kore Serbest Ticaret Anlaşması hakkında konuşan Ekonomi Bakanı Çağlayan, "Türkiye'nin, halihazırdaki sanayi ürünleri ihracatının yüzde 93'ü Güney Kore'ye gümrük vergisinden muaf olarak gerçekleşecek" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



 

ANKARA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye Güney Kore arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşmasının (STA) bugün yürürlüğe girdiğini belirterek, ''Türkiye'nin, halihazırdaki sanayi ürünleri ihracatının yüzde 93'ünün Güney Kore'ye gümrük vergisinden muaf olarak gerçekleşeceğini'' kaydetti.

Ekonomi Bakanı Çağlayan, yazılı açıklamasında, anlaşmanın her iki ülkenin gümrüklerinde bugünden itibaren uygulanmaya başlanacağını anımsatarak, "Serbestleşmeye başlayacak mal ticareti kapsamında, tarafların 10 yılda kademeli olarak tüm tarife satırlarının yüzde 90'ında gümrük vergilerini sıfırlamaları kararlaştırıldı. 1 Mayıs 2013 tarihinde tarife satırı bakımından, Kore tarafı gümrük vergilerinin yüzde 80'ini, Türkiye ise yüzde 65'ini sıfırlayacak" ifadelerini kullandı.

Sanayi ürünleri bakımından, halihazırdaki ihracatın yüzde 93'ünün anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle birlikte Güney Kore'ye gümrük vergisinden muaf olarak gerçekleşeceğini kaydeden Çağlayan, buna karşılık, sanayi ürünlerinde Güney Kore'den ithalatın yüzde 22'sine tekabül eden birtakım elektronik, demir-çelik, tekstil ve otomotiv ürünlerinde gümrük vergisi indirimi için 7 yıllık bir takvim uygulanacağını bildirdi.

Tarım ürünlerinin yüzde 52'sinde 10 yılın sonunda gümrük vergilerinin kaldırılacağını belirten Çağlayan, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin Uzakdoğu'daki ilk STA ortağı olan Güney Kore 2011 yılında 520 milyar dolar ile dünyanın en büyük 5. ithalatçısı (AB-içi ticaret hariç tutulduğunda) ve 1,5 trilyon dolarlık milli gelir ile dünyanın en büyük 15. ekonomisidir. Kişi başına gelirin 31 bin doları aştığı Güney Kore ihracatçılarımız için önemli bir pazardır. AB ve ABD'li üreticilerin ardından, ülkemiz de söz konusu pazara tercihli giriş imkanı kazanmıştır.

Güney Kore'nin 2012 yılında sadece tarım ürünleri ithalatı 26 milyar dolar civarındadır. ABD'nin tarım ürünleri ihracatında en büyük 5. pazarı olan Kore'ye ticarette Türkiye'nin önemli ihraç ürünleri olan fındık, zeytinyağı, tütün, kuru üzüm, buğday unu, şeker mamulleri, çikolatalı mamuller, makarna gibi ürünlerde taviz alınmıştır. Üreticilerimiz, ihracatçılarımız pazarın özelliklerini dikkate alarak, bu pazara odaklandığında istatistiki hesapların çok ötesine geçen başarı hikayelerine ulaşacaklardır.

Ayrıca, mal ticaretinin gelişmesinin yatırımlar ve üçüncü ülkelerdeki işbirliği olanakları üzerinde doğrudan etkili olduğu yürürlükte olan STA'larımızla tecrübe edilmiştir."

2011 yılı itibariyle tüm dünyada yaklaşık 160 milyar dolar doğrudan yatırımı bulunan Güney Kore'nin Türkiye'deki yatırımlarının henüz 688 milyon dolar civarında olduğunu belirten Çağlayan, Türkiye'de 200'ün üzerinde Kore sermayeli şirketin faaliyet gösterdiğini, söz konusu STA ile bu rakamların artmasının öngörüldüğünü ifade etti.

"Yol haritası da belirlendi"

Hizmet ticareti ve yatırımlara ilişkin müzakerelerin yürütülmesine yönelik yol haritasının da belirlendiğini kaydeden Çağlayan, bugün itibariyle yürürlüğe giren "Çerçeve Anlaşma" ile iki ülke arasında hizmet ticareti ve yatırımlar konusundaki müzakerelerin Mal Ticareti Anlaşması'nın yürürlüğe girmesinden itibaren 1 yıl içinde tamamlaması hedeflendiğini bildirdi.

Çağlayan, bu çerçevede, Koreli muhataplarla bir araya gelinerek müzakerelerin başlaması için tarih belirlendiğini, müzakerelerin tamamlanmasıyla Türkiye-Kore arasında derin ve kapsamlı işbirliğinin temellerinin sağlamlaştırılacağını kaydetti.

Bakan Çağlayan, anlaşmaların yürürlüğe girmesiyle Türkiye aleyhine seyreden dış ticaret rakamlarının dengeli yapıya kavuşturulması, işadamları arasındaki işbirliği imkanlarının güçlendirilmesiyle Kore yatırımlarının Türkiye'de artırılmasının hedeflendiğini bildirdi.