”Türkiye ile Bulgaristan arasında çözülemeyecek sorun yok”

Cumhurbaşkanı Gül ve Bulgaristan Cumhurbaşkanı Parvanov, görüşmelerinin ardından basın toplantısı düzenledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Bulgaristan arasında çözülemeyecek sorunlar olmadığını, Bulgaristan'daki Türklerle ilgili konularda iki ülke dışişleri bakanlığı müsteşarları arasında bir komite kurulmasına karar verdiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül ve Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Parvanov, Çankaya Köşkü'nde baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Gül, Parvanov ve beraberindeki heyeti Türkiye'de ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

Gül, Parvanov ile yaptıkları görüşmelerde ikili ilişkileri ayrıntılı biçimde gözden geçirdiklerini ve işbirliğini güçlendirme imkanları üzerinde durduklarını ifade etti.

İki ülkenin enerji konularına çok önem verdiğinin altını çizen Gül, Türkiye'nin Bulgaristan üzerinden Rus gazı aldığını, Nabucco projesinin gerçekleşmesi halinde Türkiye üzerinden Bulgaristan ve Avrupa'nın bir çok ülkesine enerji sağlanacağını anımsattı ve Türkiye'nin bu konuları çok önemsediğini tekrarladığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Bulgaristan'ın uluslararası platformlarda Türkiye'yi desteklemesinden duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

"Nabucco'ya önem veriyoruz"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Gül, Nabucco projesinde yeni gelişme olup olmadığı ve tamamlanma süresiyle ilgili bir soruyu şöyle yanıtladı:

"Nabucco'yu da geniş biçimde konuştuk. Bu proje Avrupa'nın gaz ihtiyacını güvenli ve yeterli şekilde karşılamakla ilgilidir. Önemli kısmının Türkiye üzerinden geçmesi planlanmakta. Türkiye bu projeye önem vermektedir. Bu projeyle ilgili en önemli konu, yeteri kadar gaz teminidir. İlk etapta Kafkaslar, Hazar, Orta Asya birlikte düşünülüyor. Bazı sorunlar da var. Türkiye'nin başka yönlerden de gaz temin çalışmaları söz konusu. Irak başta olmak üzere Arap gazı Türkiye sınırına 50 kilometre kadar yaklaştı. İnşaat devam ediyor. Sorunlar çözüldüğü takdirde İran gazı daha çok alınabilir. Gazın güvenli şekilde nakli ve çeşitli kaynaklardan temini meselesi var."

Bu arada ortak basın toplantısı öncesinde iki ülke dışişleri bakanlıkları arasında işbirliği deklarasyonu ve küçük ve orta ölçekli sanayi kuruluşlarına ilişkin mutabakat metni imzalandı.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Parvanov

Konuk Cumhurbaşkanı Pırvanov, iki ülke arasında güvenin oluşturulmasına katkı sağlayan bir diğer etkenin de Bulgaristanlı Türklerin en çok Türkiye'yi tercih etmesi olduğunu ifade ederek, Bulgaristan NATO üyeliğine adayken Türkiye'nin çok ciddi şekilde desteklediğini hatırlatarak, aynı şekilde Bulgaristan'ın da Türkiye'nin AB perspektifini desteklediğini söyledi.

Gül ile ele aldıkları konular arasında enerji alanının da büyük önem taşıdığını kaydeden Pırvanov, sözlerine şöyle devam etti:

"Enerji alanındaki işbirliğimizi ilişkilerimizde öncelik haline getirmemiz gerekiyor. 20 yıldan fazla süreden beri Bulgaristan Rus gazının Türkiye'ye taşınmasında güvenli bir partner olmuştur ve biz bu güvenin ileride devam edeceğini garanti ediyoruz.

Günümüzde Bulgaristan çok farklı kaynaklardan doğal gaz temin etmeye başlıyor. Mesela doğal gaz nakli konusunda Azerbaycan ve Mısır ile sağlanan mutabakatlarımız var. Aynı zamanda ümit ediyorum ki Türkmenistan ile anlaşma yapacağız. Ve ümit ederim ki bu kapsamda Türkiye de bu doğal gazın Bulgaristan'a taşınması konusunda teminat verecektir ve bu konuda destek olacaktır. Yunanistan ve İtalya'ya giden boru hatlarını kullanarak Bulgaristan'ın da bu doğal gazın taşınmasında yardımcı olacağını düşünüyorum. Ve biz bekliyoruz ki, Bulgaristan'a yapılacak doğal gaz nakli, aynı şekilde Bulgaristan üzerinden Türkiye'ye yapılan doğal gaz nakli gibi mütekabiliyet ilkesine dayanarak yapılacak."

Pırvanov, Nabucco projesi konusunda da çalışmaya hazır olduklarını bir kez daha teyit ettiklerini belirterek, bu projenin Avrupa'nın enerji ihtiyacını temin edeceğini kaydetti.