”Türkiye ile Yeni Zelanda arasındaki ilişkilerin tarihi boyutu var”

Cumhurbaşkanı Gül ve Yeni Zelanda Genel Valisi Sir Anand Satyanand görüşmelerin ardından, ortak basın toplantısı düzenlediler

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Yeni Zelanda arasındaki ilişkilerin tarihi boyutu olduğunu belirterek, "25 Nisan 1915'de Gelibolu'da birbirine uzak coğrafyalardaki ülkelerimizin, savaş koşullarında dahi centilmence başlayan ilk karşılaşmaları saygıya dayanan köklü ve kalıcı bir dostluğa temel oluşturmaktadır" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül ve Yeni Zelanda Genel Valisi Sir Anand Satyanand baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından, Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenlediler.

Satyanand ve eşini Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek sözlerine başlayan Gül, Türkiye'nin sadece komşuları ve çevresindeki ülkelerle değil, mesafe olarak uzak ülkelerle de ilişkilerini geliştirmek için gayret gösterdiğini belirterek, Yeni Zelanda'yı "Türkiye'nin geleneksel dostu" olarak tanımladı.

Satyanand'ın ziyaretinin, iki ülke arasındaki ilişkilere yeni bir ivme kazandırdığına işaret eden Gül, 1. Dünya Savaşı sırasındaki Çanakkale Savaşları'nın iki ülke ilişkilerinin tarihi boyutunu oluşturduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, "25 Nisan 1915'de Gelibolu'da birbirine uzak coğrafyalardaki ülkelerimizin, savaş koşullarında dahi centilmence başlayan ilk karşılaşmaları, saygıya dayanan köklü ve kalıcı bir dostluğa temel oluşturmaktadır. Ulusların ilk kez savaş meydanlarında tanışmalarının ileride dostluğun temelini oluşturabileceklerinin tarihteki ilk ve tek örneği, Çanakkale Savaşları'dır. Bu anlayışın doğmasında ve oluşmasında büyük Atatürk'ün sözleri çok büyük yol gösterici olmuştur" diye konuştu.

Bugün her iki ülkenin birbirlerine saygı duyduğunu, savaşların yıldönümünde binlerce Yeni Zelandalı ve Avusturalyalının uzak mesafelerden Türkiye'ye geldiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Gül, bu ziyaretlerin Türkiye'ye olan saygı ve dostluğun artmasına yol açtığını dile getirdi.

Çanakkale Savaşları'nın Türk tarihindeki anlam ve önemine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Gül, "Bu savaşlar tarihimizin en önemli dönüm noktalarındandır" dedi. Gül, Çanakkale Savaşları sırasında binlerce Türk gencinin de vatan savunmasında hayatını kaybettiğini hatırlatarak, şehitlerin büyük törenlerle ve saygıyla anıldığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, iki ülkenin bu dostluk çerçevesi içerisinde uluslararası platformlarda birbirlerini desteklediğini ve yardım ettiğini kaydetti. Türkiye ile Yeni Zelanda arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin Satyanand'ın ziyaretin olumlu etkileneceğini ifade eden Gül, ülkeler arasındaki dostluğun yeni nesillere aktarılacağına olan inancını dile getirdi.

Yeni Zelanda Genel Valisi Sir Anand Satyanand

Yeni Zelanda Genel Valisi Sir Anand Satyanand, Cumhurbaşkanı Gül'ü Yeni Zelanda'ya davet ettiğini ifade ederek, Gül'ün ülkesini ziyaret etmesinin son 10 yılda üst düzey ziyaretlerle iki ülke arasında tesis edilen kimyayı devamlı kılarak, daha da güçlendireceğini kaydetti.

Çanakkale savaş alanında başlayarak, 94 yıldır devam eden bu ilişkilerin günümüze de taşındığını söyleyen Genel Vali Satyanand, Mustafa Kemal Atatürk'ün ortaya koyduğu uzlaşma zeminiyle savaş sırasında acı ve deneyimleri paylaşan iki ülkenin sıkı ve samimi dostlar olabileceğinin kanıtlandığını bildirdi. Satyanand, günümüzde de turist ya da ziyaretçi olarak Türkiye'ye gelen Yeni Zelandalıların bu anlattıklarını kendilerinin de gördüğünü belirtti.

Satyanand, Türkiye'nin pek çok alanda uluslararası arenada oynadığı rol ve başarılarını takdirle izlediklerini ifade ederek, bu çerçevede Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi üyeliği nedeniyle iyi dileklerini iletti. Yeni Zelanda olarak Türkiye'nin AB ile ilişkilerini de yakından izlediklerini kaydeden Satyanand, çünkü ticaret yapan küçük bir ülke olarak Türkiye'nin AB'ye üye olmasıyla ortaya çıkacak yeni fırsatları umutla beklediklerini ifade etti.

Genel Vali Satyanand, bu duygusal ve siyasi bağlar dışında da iki ülkenin birlikte çalışabileceği pek çok işbirliği alanı bulunduğunu söyleyerek, ziyareti sırasında ilişkilerin sağlam ve emin bir geleceğe doğru gittiğini gözlemlediğini kaydetti.