Türkiye İmalat PMI verileri enflasyon ve işsizlik konusunda ikaz veriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tuncay Turşucu | İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü

Ağustos ayı Türkiye İmalat PMI verisi 50.1 seviyesinden 49.3 seviyesine düşüş gösterdi. Eşik değer olan 50 seviyesinin altına gerilemiş olması sektörlerde daralma olduğunu göstermesi bakımından önemli. Genel olarak raporda sektörlerde zayıf ve stabil seyrin sürdüğü belirtilirken PMI’ın 5 ana bileşeninden 4 tanesinin negatif etki yarattığı belirtiliyor. Bunların içinde istihdam da var.  

Son 18 ayın en yüksek girdi enflasyonu 

Raporda dikkat çeken iki konu var. Bunlardan birincisi girdi fiyatlarının (maliyet enflasyonu) son 18 ayın en yüksek seviyesine çıktığı belirtiliyor. Bunda en büyük etkenin zayıf Türk Lirasına bağlı olarak döviz kurlarındaki yükseliş olduğu belirtiliyor. Ayrıca şirketlerin kendi ürün fiyatlarını hızlı bir şekilde yükselttiği ifade ediliyor. Başka deyişle bu görünüm için Ağustos enflasyonu konusunda zorlayıcı bir durum denilebilir. Ağustos ayına ait TÜFE beklentileri %0.10 seviyesinde bulunuyor. Yıllık bazda ise %6.82 seviyesinde değişmeden kalması bekleniyor. ÜFE beklentileri ise %0.58 seviyesinde ve yıllık bazda %5.80 bekleniyor. Gelen Ağustos ayı PMI raporu Ağustos enflasyonu için iyi mesajlar vermiyor. Daha önceden enflasyonda baz etkisinden oluşan pozitif dönemin bittiğini bundan sonra yukarı yönlü etkiler olabileceğini belirtmiştik. Fiyat artışlarına baz etkisi de eklendiğinde beklentilerin üzerinde enflasyon verisi ile karşılaşabiliriz. 

İstihdam geriliyor

Raporda dikkat çeken diğer bir konu ise istihdam. Raporda istihdamın Ağustos ayında gerilediği belirtiliyor. Yeni siparişlerdeki zayıflığın bunda etkili olduğu belirtiliyor. İstihdam’ın 2009 Haziran ayından bu yana ikinci kez gerilediği de yine belirtilen bir konu. Mayıs ayı işsizlik oranı manşette %9.3, mevsim etkilerinden arındırılmış veride ise %10.2 açıklanmıştı. Zayıflayan ekonomi önümüzdeki dönemde işsizlik oranı içinde iyimser sinyaller vermiyor. 

Raporda bu iki konu olumsuz faktörler olarak öne çıkarılabilir. Bunun dışında zayıflayan Lira nedeni ile yeni ihracat siparişlerinde artışların olduğunu da olumlu faktör olarak verebiliriz. Ancak bu genel görünümü fazla değiştirmiyor. 

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

http://www.integralmenkul.com.tr/

http://www.integralforex.com.tr/