Türkiye işsizlikte dünya 5'incisi

Krizin etkilerinin giderek azaldığı Türkiye, işsiz insan sayısıyla dünya beşincisi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ekonomik kriz tüm dünyada ve Türkiye'de gündemde önemli yer tutmaya devam ediyor. Son dönemde yapılan açıklamalar Türkiye'de krizin etkilerinin daha iyi bir seyir izlediğini ortaya koyarken işsizlik konusunda umut verici rakamlar ortaya koymuyor.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), bugün yaptığı bir açıklamada, Türkiye'nin en kötü günlerini 2009'un üçüncü çeyreğinde bıraktığını belirterek krizin şiddetinin azaldığını kaydetti. Dünya Bankasına göre ise Türkiye 2009'da yüzde 5.8, Orta Vadeli Program'a göre, yüzde 6 küçüldü.

TİSK'in The Economist'in 2010 yılı Ocak ayı sonunda yaptığı, 56 ülkeye ait 2009 yılı büyüme tahminlerini baz alarak yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 44 ülkeden daha fazla küçüldüğü ifade ediliyor. Araştırmaya göre, 2009 yılını 14 ülke pozitif, çoğunluğu oluşturan 42 ülke negatif büyümeyle tamamladı. Türkiye ise yüzde -6 oranındaki gerilemeyle 56 ülke içinde 12 sırada yer aldı.

Veriler 2009 yılının tümü açısından yapılan tahminlerde Türkiye'nin küresel krizden en fazla zarar gören ülkeler içinde gösterildiğine dikkat çekiyor. Buna göre 2009'un 3. çeyreğinde büyümedeki yıllık değişim oranı gerçekleşmelerine bakıldığında, Türkiye'nin 51 ülke içinde yüzde 3.3 küçülme ile 24. sırada geldiği kaydediliyor.

Letonya'nın yüzde -19 ile en fazla küçülen ülke iken, 51. olan Çin'in yüzde 8.9 büyüme başarısını gösterdiği, 23 ülkenin Türkiye'den fazla küçüldüğü ve 27 ülkenin de Türkiye'den fazla büyüdüğüne dikkat çekiliyor. Bütün bu verilere dayanarak TİSK, krizin orta şiddette zarar verdiği ülkeler içinde göründüğünü vurguluyor.

2010 ve 2011'e ilişkin Dünya Bankası ve IMF tahminlerine göre ise Türkiye'nin büyüme hızı yüzde 3.5-4 civarında gerçekleşecek.

The Economist'in araştırmasında, 42 ülkenin (Ekim 2009'da) işsizlik oranları karşılaştırıldığında, en yüksek işsizlik oranının yüzde 24,5 ile Güney Afrika'da olduğu görülüyor. Bu listede Türkiye yüzde 13 ile 5'inci sırada yer alırken, Tayland yüzde 1,2 ile son sırada yer alıyor.

Açıklamada, "Türkiye, dünyada işsizliğin en yaygın olduğu ilk beş ülke arasındadır" deniliyor. Krizin neden olduğu işsizlik artışı incelendiğinde, 2009'da kriz öncesine (2007) göre işsizlik oranının Türkiye'de 4.5 puan arttığı, buna karşılık söz konusu artışın dünyada 0.9 puanda, gelişmiş ülkelerde 2.6 puanda kaldığının görüldüğü kaydediliyor.

The Economist, 2010'da krizin işsizliğe etkisinin Güney Asya, Güneydoğu Asya ve Ortadoğu ülkelerinde neredeyse sıfırlanırken gelişmiş ülkelerde, bağımsız devletler topluluğunda ve Türkiye'de devam edeceğini vurguluyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir