Türkiye-İtalya Zirvesi çarşamba günü yapılacak

Zirvede, iki ülke arası stratejik işbirliği projeleri değerlendirilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye-İtalya Hükümetler Arası Zirvenin ilki, çarşamba günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi başkanlığında İzmir'de düzenlenecek.

İtalya'nın Ankara Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, İtalya'nın bu tür zirveleri önde gelen Avrupalı partnerleriyle düzenli olarak gerçekleştirdiği vurgulanarak, "Ülkelerimiz arasında tesis edilen stratejik ortaklık çerçevesinde, Türkiye ile düzenli olarak zirve düzenlenmesine karar verilmiştir" denildi.

İtalya'nın Türkiye ile Hükümetler Arası Zirve yapan ilk ülke sıfatı taşıdığının belirtildiği açıklamada, Erdoğan ve Berlusconi'nin yanı sıra zirveye İtalyan hükümetini temsilen Dışişleri Bakanı Franco Frattini, İçişleri Bakanı Roberto Maroni, Savunma Bakanı Ignazio La Russa, Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Altero Matteoli ve Ekonomik Gelişim Bakanı Claudio Scajola katılacak.

Türk hükümetinden ise, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de zirvede hazır bulunacak.

Zirve çerçevesinde, iki ülke başbakanları ve bakanları arasında ikili görüşmeler yapılacağı ve hükümetler arası stratejik işbirliği projelerinin değerlendirileceği bildirildi. İkili görüşmelerin ardından ise Başbakanların riyasetinde, tüm bakanların katılımı ile düzenlenecek ortak bir oturum yapılacak ve zirve çerçevesinde atılacak somut adımlar görüşülecek. Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci, her iki ülkenin Akdeniz, Balkanlar, Kafkaslar ve Orta Asya'nın istikrarına yönelik katkıları ile Afganistan, Balkanlar ve Lübnan'daki barış operasyonlarına sağlanan katkıların da zirvede değerlendirileceği kaydedildi.

Türk-İtalya üniversitesi kurulmasına dair anlaşma imzalanacak

Bu yıl 20 milyar dolarlık seviyeyi aşmış olan ikili ticaret hacmi ile Türkiye'de faaliyet gösteren 650'i aşkın İtalyan firmasının varlığı çerçevesinde, savunma sanayi, enerji, altyapı ve ulaştırma başta olmak üzere ekonomik ve ticari alandaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve pekiştirilmesinin de zirvede görüşüleceğinin belirtildiği Büyükelçilik açıklamasında, şunlar kaydedildi:

"Zirve vesilesi ile iki ülkenin Dışişleri Bakanları, İstanbul'da bir Türk-İtalyan Üniversitesinin kurulmasına dair anlaşmayı Başbakanların huzurunda imzalayacaklardır. Türkiye'de bir ilki teşkil edecek olan üniversite, mimarlık, arkeoloji, sanat tarihi, restorasyon, tasarım, endüstri mühendisliği ve bilişim alanlarında İtalyanca ve Türkçe eğitim verecektir. Zirvenin sonunda ise, İtalya Başbakanı Berlusconi ile Türkiye Başbakanı Erdoğan, Swissotel'de düzenlenecek olan ortak basın toplantısına katılacaklar."