Türkiye kışa teslim oldu

Sivas ve Yozgat'ta 830 köy, Kayseri'de 32 mahalle yolunda, Van, Muş, Bitlis ve Hakkari'de de 518 yerleşim birimine ulaşım sağlanamıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Olumsuz hava koşulları nedeniyle, Sivas ve Yozgat'ta 830 köy, Kayseri'de 32 mahalle yolu ulaşıma kapandı. Van, Muş, Bitlis ve Hakkari'de de 518 yerleşim birimine ulaşım sağlanamıyor.

Sivas İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, kar yağışı nedeniyle kent merkezinde 75, Altınyayla'da 10, Doğanşar'da 26, Gemerek'te 32, Gürün'de 28, Hafik'te 65, İmranlı'da 99, Kangal'da 110, Suşehri'nde 21, Şarkışla'da 79, Ulaş'ta 38, Yıldızeli'nde 70 ve Zara'da 130 olmak üzere 783 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor.  

Karla mücadele ekiplerince ulaşıma kapanan köy yollarında çalışmalar sürdürülüyor. 

Öte yandan, kent merkezinde kar yağışı etkili oluyor. Gece  saatlerinden bu yana devam eden kar yağışı nedeniyle belediye ekipleri, kar temizleme ve tuzlama çalışması yapıyor. 

Yozgat 

Yozgat'ta kar yağışı nedeniyle 47 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor. 

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Muammer Yanık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, il genelinde kar yağışının 2 gündür aralıklarla devam ettiğini söyledi. 

Gerekli tedbirleri alarak çalışmaları sürdürdüklerini belirten Yanık, "Yoğun bir şekilde sabah saatlerinden itibaren köylerimizin yollarını açmak için seferber olduk. Kar mücadelesini il genelinde 14 ayrı ekip ve 140 personelle yürütmekteyiz.  Şu an için Akdağmadeni 12, Sorgun 25, Çayıralan 1, Çandır 3 ve Çekerek ilçemizde 6 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor. İl genelinde ulaşım sağlanamayan toplam 47 köy yolunun açılması için ekiplerimiz yoğun bir şekilde çalışıyor" diye konuştu. 

Öte yandan karayolları ekipleri tarafından Yozgat-Sivas karayolu Muslubelen mevkisi ile yüksek kesimlerde kar küreme ve tuzlama çalışması devam ediyor. 

Yozgat Belediyesi ekipleri de kent merkezinde kar temizleme ve tuzlama çalışması yürütüyor. 

Kayseri 

Kayseri Büyükşehir Belediyesinden alınan bilgiye göre, dün etkili olan kar yağışı nedeniyle 260 mahalle yolu ulaşıma kapandı. 

Karla mücadele ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda 228 mahalle yolu ulaşıma açılırken 32 mahalle yolunda da yol açma çalışmaları devam ediyor. 

Karla mücadele çalışmaları 7 ayrı ekip 14 greyder, 2 dozer, 14 kar bıçaklı kamyon, 2 trayler, 10 yardımcı araçla sürdürülüyor. Ayrıca açılan yollar ve ana güzergahlarda tuzlama çalışmaları da yapılıyor. 

Öte yandan, yetkililer, buzlanmaya karşı sürücüleri dikkatli olmaları konusunda uyardı. 

Van, Muş, Bitlis ve Hakkari'de 518 yerleşim birimine ulaşım sağlanamıyor

Doğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle Van'da 294, Bitlis'te 164, Muş'ta 30, Hakkari'de 30 yerleşim biriminin yolu ulaşıma kapandı. 

Kar yağışının etkisini sürdürdüğü Van ve ilçelerinde 294 mahalleye ulaşım sağlanamıyor. 

Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi karla mücadele ekipleri, kapalı yolların açılması için çalışmalarını sürdürüyor. 

Kent merkezinde yürütülen kar temizleme çalışmalarında biriken kar yığınları, kamyonlarla Akköprü Deresi'ne taşınıyor.  

İpekyolu Belediyesi Yol Birim Sorumlusu Yasin Birik, 3 günde buzlanmaya karşı 90 ton tuz kullandıklarını bildirdi. 

Kar yağışının ardından ilk 24 saatte ilçedeki 53 mahallede çalışma yaptıklarını anımsatan Birlik, "Esnafın kardan olumsuz etkilenmemesi için gece boyunca da çalışmalarımız devam ediyor. Ekip sayımızı artırdık. Şu anda kentte ulaşım konusunda sıkıntı yok" dedi.  

Meteoroloji 14. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada ise havanın bugün çok bulutlu ve kar yağışlı olacağı, sıcaklıkların 3 ile 5 derece düşeceği bildirildi.  

Kuvvetli buzlanma ve don olayına karşı tedbirli olunması istenen açıklamada, Van'ın güneyi ile Hakkari, Bitlis ve Muş çevrelerinde kuvvetli ve yer yer yoğun kar yağışı beklendiği belirtildi.  

Açıklamada, yüksek kar örtüsünün bulunduğu dik yamaçlarda, çığ tehlikesine karşı dikkatli olunması gerektiği kaydedildi.  

Yoğun kar yağışı ve ulaşım sorunları nedeniyle Van'ın Çatak ve Erciş ilçelerinde eğitime ara verildi.  

Bitlis 

Valilikten yapılan açıklamada, kar yağışı ve tipi nedeniyle il merkezi ve ilçelere bağlı 164 köy yolunun ulaşıma kapandığı bildirildi. 

Açıklamada, köy yollarının açılması için İl Özel İdaresi karla mücadele ekiplerince çalışmaların aralıksız yürütüldüğü ifade edildi. 

Yoğun kar yağışının etkili olduğu ve sürücülerin zor anlar yaşadığı kentte belediye ve karayolları ekipleri ise kar temizleme çalışması yürütüyor.  

Bitlis Meteoroloji Müdürü Rasim Saraç, kentte kar kalınlığının 85 santimetreye ulaştığını belirtti. 

Kar yağışının 9 Ocak Cumartesi günü akşama kadar etkili olmasının beklendiğini dile getiren Saraç, gece en düşük hava sıcaklığının sıfırın altında olmak üzere 5, gündüz ise 2 derece ölçüldüğünü kaydetti. 

Saraç, vatandaşları çığ tehlikesine karşı dikkatli olmaları yönünde uyardı. 

Mutki Kaymakamı Mehmet Kılıç da kar yağışı ve tipi nedeniyle ilçe merkezi ve köylerinde eğitime bir gün ara verildiğini ifade etti. 

Muş 

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şehmus Yentür, kentte etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle il merkezi ve ilçelere bağlı 30 köy yolunun ulaşıma kapandığını söyledi. 

Yentür, "Bugün itibarıyla bütün köylerimize ulaşmaya çalışacağız. Yüksek kesimlerde zor şartlarda karla mücadelemize devam edeceğiz" dedi. 

Muş Belediye Başkanı Feyat Asya ise karla mücadele çalışmalarının aralıksız devam ettiğini belirterek, bu çalışmalar için araç kiraladıklarını söyledi. 

Asya, karla mücadele çalışmaları ile ilgili şu bilgileri aktardı: 

"Kentte etkili olan kar yağışı hayatı durma noktasına getirdi. Yoğun kar yağışına rağmen kentin tüm bölgesinde belediye olarak 40 iş makinesi ve 120 personelle çalışma yürütüyoruz. Uzun bir süreden sonra Muş'a ilk kez bu kadar uzun süreli kar yağışı oldu. Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için çalışmalarımızı 24 saat kesintisiz yürütüyoruz. Ayrıca toplanan karları kamyonlarla şehir dışına taşıyoruz." 

Hakkari 

Hakkari'de de 3 köy ve 27 mezra yolu kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapandı. 

İl Özel İdaresi ekipleri, kapalı yolların açılması için çalışma başlattı. 

Yoğun kar yağışı nedeniyle Hakkari'nin Şemdinli ve Yüksekova ilçelerinde eğitime bir gün ara verildi.