Türkiye KKTC'yi ilhak edebilir

KKTC'de bir gazete Egemen Bağış'ın "Kıbrıs'ta anlaşma olmazsa Türkiye KKTC'yi ilhak edebilir" dediğini yazdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - KKTC'de yayımlanan Kıbrıs gazetesi, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış'ın Adanın birleştirilmesi için Türk ve Rum tarafları arasında anlaşma sağlanamazsa, Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs'ı ilhak etmeyi düşünebileceğini söylediğini yazdı.
Gazetede dün yer alan habere göre Bağış gazete ile Londra'da yaptığı söyleşide, tarafların varacağı her anlaşmayı Türkiye'nin destekleyeceğini ancak bunun dışında başka sonuçların da mümkün olduğunu söyledi.
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Demetris Hristofias geçen yıl Birleşmiş Milletler'in çabalarıyla yeniden başlatılan çözüm görüşmelerinde çok az ilerleme kaydedebildiler.
Bağış olası sonuçları şöyle tanımladı: "İki liderin varacağı bir anlaşma uyarınca adanın birleştirilmesi; iki liderin birleşmede anlaşmaya varamamaları halinde iki bağımsız devlet kurulması için anlaşmaları veya KKTC'nin Türkiye'ye ilhakı."
Bağış, "Masadaki seçenekler bunlar" dedi.
NTV televizyonuna konuşan muhalefetteki Cumhuriyetçi Türk Partisi lideri Özkan Yorgancıoğlu ise, ilhak fikrinin düşünülemeyeceğini söyledi.
Çözüm görüşmelerinde hala sonuca varılamamasına tepki gösteren Türkiye bu yıl 1 Temmuz'da Avrupa Birliği'nin dönem başkanlığına gelecek olan Rum Yönetimi'nin altı aylık başkanlığı süresince AB başkanlık makamı ile ilişkilerini askıya alacağını açıkladı.
Sorunu daha da güçleştiren bir konu da geçen yıl Eylül ayında Rumların adanın açıklarında petrol ve doğalgaz aramasına izin vermesi oldu. Türkiye adanın açıklarında bulunacak her türlü gaz ve petrol varlığının her iki halkın ortak malı olduğunu savunuyor.
(Reuters)
Bu konularda ilginizi çekebilir