Türkiye, krizden en hızlı çıkacak ülkelerden biri
Devlet Bakanı Yılmaz, Türkiye'de krizden dolayı diğer ülkelerde olduğu gibi yapısal bir tahribat yaşamadığını ve hiçbir bankanın batmadığını söyledi
ANKARA - Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin önümüzdeki dönemde kendi içindeki sıkıntıları da aşarak küresel krizden en hızlı çıkacak ülkelerden biri olacağını söyledi.
Türkiye İş Kurumu'nun (İŞKUR) 5. Olağan Genel Kurulunda konuşan Bakan Yılmaz, küresel ekonomik krizin dip noktasını gördüğünü ve artık tedrici bir çıkış sürecine girildiğini ifade etti.
Küresel ekonomik krizle birlikte dünyada yeni bir döneme girildiğini belirten Yılmaz, bu yeni dönemde dünyanın nasıl şekilleneceğini algılamak ve bu yeni şekillenmeye Türkiye olarak katkıda bulunmak gerektiğini kaydetti. Krizin finans sektöründe başlayıp reel ekonomiyi etkilediğini ve ardından istihdam kanalıyla ciddi bir sosyal soruna dönüştüğünü anlatan Yılmaz, krizin ardından dünyada 60 milyona yakın insanın işsiz kaldığını ifade etti.
Türkiye'nin küresel krizden etkilendiğine, fakat diğer ülkelerde olduğu gibi yapısal bir tahribat yaşamadığına ve hiçbir bankanın batmadığına işaret eden Yılmaz, borç yükünde 8 puanlık bir artış görüldüğünü ancak, borçların milli gelire oranının hala yüzde 50'lerin altında olduğunu bildirdi. Yılmaz şöyle konuştu:
"Biz 2001 krizi sonrası bankacılık sistemine yaptığımız desteklerin faturasını hala ödemeye devam ediyoruz. Bu destekleri sağlayan ülkeler de kendi vatandaşlarına önümüzdeki yıllarda bunun faturasını ödeyecekler. Biz çok şükür öyle bir fatura yaşamadık bu dönemde, hiçbir bankamız batmadı. Tabii ki üretim, ihracat ve istihdam kaybımız oldu ama Türkiye diğer ülkelere göre çok daha avantajlı bir şekilde kriz sonrası sürece başlayacak. Türkiye gerçekten kriz sonrası dönemde kendi içindeki sıkıntıları da aşarak bu krizden en hızlı çıkacak ülkelerden bir tanesi olacak. Bu da Türkiye'nin 2001 krizi sonrası yaptığı yapısal reformların sonucudur. Türkiye, bu krizi kendi imkanlarıyla atlatmasını becermiştir."
Belli sıkıntılar olsa da makro bir değerlendirme yapıldığı zaman Türkiye'nin durumunun çok iyi olduğunu vurgulayan Yılmaz, bugün 17. büyük ekonomi olan Türkiye'nin önümüzdeki yıldan itibaren 16. büyük ekonomi olacağını söyledi.
Yaşanan küresel ekonomik krizin Türkiye'ye bazı faydalar sağladığına da işaret eden Devlet Bakanı, yaşanan krizle birlikte Türkiye'nin borç stokunda bir azalma olduğunu ve cari işlemler açığının ciddi oranlarda düştüğünü bildirdi.
Bakan Dinçer: Sosyal kriz giderek ağırlaşıyor
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer de yaptığı konuşmada, dünyanın küresel ekonomik kriz ortamından yavaş yavaş çıkmaya başladığını ve ekonomik alanda iyileşmeye yönelik emareler görülmeye başlandığını, fakat sosyal krizin de giderek ağırlaşmakta olduğunu söyledi.
İşsizlik ve istihdam sorununun küresel mali krizle birlikte hemen her ülkeyi tehdit ettiğini ifade eden Ata, "Türkiye'de işsizlik ve istihdam sorunu krizle beraber ağırlaşmıştır" diye konuştu.
Uygulanan çeşitli politikalarla krizin iş gücü üzerindeki etkisinin azaltılması konusunda çalışmalar yapıldığını anlatan Ata, hükümetin teşvik ve istihdam paketlerinde kurumunun da yer aldığını söyledi.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün de, Türkiye'nin en önemli sorunlarından birinin işsizlik ve işsizlik kadar önemli bir sorununun da "mesleksizlik" olduğuna işaret etti. Ergün, Türkiye'nin 2001 krizinde aldığı tedbirlerle küresel ekonomik krizden daha az etkilenmenin çabası içinde olduğunu ve ekonomik krizden bir miktar üretim, ihracat ve istihdam kaybıyla çıkıldığını anlattı.