Türkiye küresel iyimserlikte 14'üncü sırada

Grant Thornton 39 ülkede 'Gelecek 12 ay içinde ülke ekonomisi için ne kadar iyimsersiniz' sorusuna yanıt aradı. Türkiye, yüzde 66 ile, İsveç dışındaki tüm Avrupa ülkelerini geride bıraktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Uluslararası denetim, vergi ve danışmanlık şirketi Grant Thornton tarafından 39 ülkede gerçekleştirilen 'Küresel iyimserlik' araştırması sonuçlandı. Sonuçlara göre Türkiye, 39 ülke arasında 14'üncü sırada yer alarak birçok Avrupa ülkesini geride bıraktı. "Önümüzdeki 12 ay içinde ülke ekonomisi için ne kadar iyimsersiniz?" sorusunun yanıtının arandığı araştırmanın sonuçları oldukça çarpıcı.

Rapora göre 39 ülkeden 5 bin 700 üst düzey yöneticinin katıldığı araştırmada dünya ortalaması 2007'de yüzde 45 ve 2008'de yüzde 40 iken, 2009 kriziyle birlikte oldukça büyük bir erozyona uğrayarak yüzde 16'ya iniyor. 2010 sonuna doğru tekrar çıkışa geçen ekonomik güven, 2010 son çeyreği itibari ile yüzde 24, 2011 ilk çeyreğinde ise yüzde 34'e ulaşıyor. Türkiye, yüzde 66 puanla, İsveç dışındaki tüm Avrupa ülkelerini geride bırakırken, 2010 yılı son çeyrek sonuçlarına göre 19 puanlık bir artış kaydediyor.

İzin günü arttıkça stres azalıyor

Araştırma sonuçları stres seviyesi ile tatil günleri arasındaki ilişkiyle ilgili de bilgi veriyor. Öyle ki sonuçlara göre yapılan tatil günü sayısı arttıkça, stres seviyesinin azaldığını çok net istatistiklerle gözler önüne seriyor. Stres seviyesinde en üst sıralarda bulunan ülkelerin, en az tatil yapan veya yöneticilerin en az izin kullandığı ülkeler olması göze çarpıyor. Türkiye; Hindistan ve Rusya ile birlikte kullanılan izin sayısı bakımından dünya ortalamasının altında yer alıyor.

Kullanılan izin günü sayısına verilen cevaplarda dünya ortalaması 14 iken, Türkiye'den elde edilen sonuçlarda ortalama 11. Danimarka, Hollanda, Finlandiya ve Fransa ise 20 gün üzerinde çıkan yıllık tatil ortalamalarıyla yöneticilerinin en çok tatil yapabildiği ülkeler. Geçtiğimiz 12 ay içinde çalışan sayısında yaşanan değişimde ise Türkiye eksilerde yer alıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 27'si artış yaşandığını belirtirken yüzde 37'si ise azalma olduğunu belirtmiş.

Stres seviyesinde ilk üçteyiz

Stres seviyesinde gerçekleşen artış veya azalışlara da ışık tutan araştırmaya göre Türk yöneticiler, Çin'li ve Meksika'lı meslektaşlarının hemen altında, üçüncü sırada yer edinecek kadar yoğun stres seviyesine sahipler. En stresli ülkeler arasında yine Japonya, Yunanistan ve İspanya göze çarpıyor. Stres seviyesi en düşük ülkeler ise Brezilya, Danimarka ve İsveç. En çok göze çarpan stres sebepleri arasında zorlayıcı ekonomik koşullar, ofis içinde yaşanan patron baskısı, az zamanda yetiştirilmesi gereken çok iş ve rakip aktiviteleri bulunuyor.

Türk şirketlerde çalışan sayısı düştü

Geçtiğimiz 12 ay içinde çalışan sayısında yaşanan değişimde ise Türkiye eksilerde. Araştırmaya katılanların yüzde 27'si artış yaşandığını belirtirken yüzde 37'si ise azalma olduğunu belirtmiş. Değişim olmadığını bildirenler ise katılımcıların yüzde 36'sı. Bu veriler ile Türk şirketlerde, geçtiğimiz 12 ay içinde çalışan sayısında yaşanan değişimlerin dünya ortalaması ile hemen hemen aynı olduğunu görüyoruz.

Bu konularda ilginizi çekebilir