Türkiye-Makedonya ticaret hacminde hedef 1 milyar dolar

İki ülke arasında Serbest Bölgeler Anlaşması'nı içeren Mutabakat Zaptı imzalandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, "Türkiye ile Makedonya arasındaki ticaret hacmi geçen yıl 400 milyon dolardı. Fakat bizim amacımız bu rakamı 1 milyar dolara ulaştırmaktır" dedi.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonunca (TUSKON) düzenlenen, Bursa Girişimci İşadamları Derneği'nin (BUGİAD) ev sahipliğini yaptığı "Türkiye-Makedonya Ticaret ve Yatırım Forumu Toplantısı" Almira otel'de yapıldı.

Toplantıda konuşan Gruevski, forum kapsamında yatırımcılar ikili görüşmelerin olacağını ve buradan da faydalı sonuçlar çıkacağını söyledi.

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, Makedonya'ya ilk bakışta küçük, 2 milyonluk bir piyasa ve nüfuslu ülke denildiğini, ama AB, İskandinav ve Balkan ülkeleri, Ukrayna ve Türkiye ile serbest ticaret anlaşmaları bulunduğunu söyledi.

Bunların bütünlük oluşturmasıyla 650 milyonluk bir piyasaya hitap ettiklerini vurgulayan Gruevski, "Makedonya'da üretilen her ürün bu ülkelere gümrüksüz ve ek vergiden muaf olarak çıkabilecek ve satılabilecektir. Yani Avrupa kalitesi ve AB standartlarına uygun olarak" dedi.

Makedonya'nın vergi sistemi Avrupa'nın en avantajlısı

Makedonya'nın sıkı bir şekilde rekabete girmiş bir ülke olduğuna işaret eden Gruevski, şunları kaydetti:

"Yani burada iş yapmak pahalıya gelmez. Masraflar ve vergiler düşüktür. Makedonya'nın vergi sistemi Avrupa'nın en avantajlı vergi sistemidir. Vergiler çok düşüktür. Kişisel vergi sadece yüzde 10'dur. Gelir vergisi de yüzde 10'dur. Ancak gelirlerini kendi yatırımlarını genişletmek için kullanan şirketlere ise bu vergi dilimi sıfırdır."

Gruevski, 1999'da Ekonomi Bakanı olduğunu, o dönemde ülkesinin, Sırbistan ve Hırvatistan ile serbest ticaret anlaşması olduğunu söyledi. O dönemde kendi girişimleriyle birkaç ülkeyle serbest ticaret anlaşması için çalışmalara başladığını belirten Gruevski, "Bunlardan biri de Türkiye idi. O zaman Türkiye ile Makedonya arasındaki ticaret hacmi 50 milyon doların altındaydı. Yaklaşık 6 ay ve 1 yıl arasında çalışmalarımız devam etti. Sözleşmeyi imzaladık ve o günden itibaren ticari hacim arttı. Türkiye ile Makedonya arasındaki ticaret hacmi geçen yıl 400 milyon dolardı. Fakat bizim amacımız bu rakamı 1 milyar dolara ulaştırmak" diye konuştu.

Daha sonra, iki ülke arasında Serbest Bölgeler Anlaşması'nı içeren Mutabakat Zaptı imzalandı. Bursa Ticaret Odası ve Makedonya Ticaret Odaları arasında da işbirliği protokolü imzalandı. Toplantıya, Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, bazı Makedon bakanlar, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, AB Bakanı ve Baş Müzakereci Egemen Bağış, TUSKON Başkanı Rızanur Meral katıldı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir