Türkiye marka ve endüstriyel tasarımda ilk üçte

Bakan Ergün, marka ve endüstriyel tasarımda Türkiye'nin en Avrupa'nın çok başvuru yapan ülkeler arasına girdiğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin, son yıllarda marka ve endüstriyel tasarım başvurularında, Avrupa'nın en çok başvuru yapılan ilk üç ülkesi arasına girdiğini bildirdi.

ICTurkey 2011 Uluslararası Proje Pazarı Etkinliği'nde yaptığı konuşmada Ergün, ülke ekonomilerinin rekabet gücünü artırmak için bilim, teknoloji ve yenilik faaliyetlerinin, bir devlet politikası haline gelmesi gerektiğini vurgulayarak, ancak bilginin üretilmesinin de yetmediğini, üretilen bilginin özel sektörle buluşmasını sağlayacak temas noktalarını da inşa etmek gerektiğini anlattı.

Türkiye'nin, 2023 yılında yıllık 500 milyar dolar ihracat yaparak dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olmayı hedeflediğini anımsatan Ergün, bu hedeflere ulaşmada, ileri teknolojili ve yüksek katma değerli üretim yapan özel sektörün büyük payının olacağını söyledi.

Ergün, 2005-2010 yılları arasında uyguladıkları stratejik plandan sonra, 2011-2016 yıllarını kapsayan Ulusal Bilim, Teknoloji ve Yenilik Stratejisi'ni de hazırladıklarını bildirdi.

"Krizde de ARGE'ye yatırım yaptık"

Bakan Ergün, bu yılın ilk yarısında, Türkiye'nin, Çin ile birlikte dünyanın en hızlı büyüyen iki ekonomisinden biri olduğuna işaret ederek, küresel krizin derinden hissedildiği günlerde, ülke ekonomilerinin krizden çıkış stratejileri oluşturduklarını, bu çıkış stratejilerinin en önemli ayaklarından birisinin, bütçe açıklarını azaltmak ve dolayısıyla kamu harcamalarında kısıtlamaya gitmek olduğunu anlattı.

Kamu harcamalarını azaltmayı isteyen birçok ülkenin, bütçelerinde ARGE'ye ayrılan payı azaltmayı veya sabit tutmayı tercih ettiğine değinen Ergün, Türkiye'nin ise bu dönemde, bilim ve teknolojiye verdiği desteklerden asla geri adım atmadığını, aksine ARGE'ye yatırım yapmaya devam ettiğini anlattı.

Bugüne kadar 452 girişimcimizi destekledik ve bunlardan bazıları ürünlerini ürettiler, satış aşamasına geçtiler. 2007 yılında başladığımız San-Tez programına bugüne kadar 936 proje başvurusu aldık, bu projelerden 401 tanesi desteklenmeye değer bulundu. Bugüne kadar 85 proje ise tamamlandı. 2002'de göreve geldiğimizde Türkiye;de kurulu teknopark sayısı sadece 2 iken, bugün kurulu teknopark sayısı 43'e ulaştı ve bunların 31 tanesinde ARGE ve teknoloji üretimine ve ihracatına başladı."

Bakan Ergün, Türkiye'nin, son yıllarda marka ve endüstriyel tasarım başvurularında, Avrupa'nın en çok başvuru yapılan ilk üç ülkesi arasına girdiğini belirterek, Türkiye'nin, bugün makro ekonomik istikrarı ile diğer ülkeler arasından nasıl sıyrılmışsa, aynı şekilde ARGE faaliyetleriyle de öne çıkmayı başaracağını anlattı.

Bu konularda ilginizi çekebilir