Türkiye raporu kabul edildi

Türkiye raporunu 528 'evet' oyuyla kabul eden Avrupa Parlamentosu genel kurulu, reformların hızlandırılması çağrısı yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

STRASBOURG - Avrupa Parlamentosu genel kurulu, Hollandalı parlamenter Ria Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan Türkiye raporunu kabul etti.

Oylamadan 528 "Evet", 52 "Hayır" oyu çıktı.

Raporda, Türkiye'ye reformların hızlandırılması çağrısı yapıldı.

Raporun oylaması sırasında sunulan 16 değişiklik önergesinden 4'ü kabul edildi.

Avrupa güvenlik ve savunma politikası planlanmasında, "NATO'nun önemli ülkesi" Türkiye'ye danışılmasını tavsiye eden değişiklik önergesi kabul edildi.

Kıbrıs'ta kayıp kişilerin akıbetinin araştırılmasıyla ilgili olarak Türkiye'nin uluslararası hukuktan doğan sorumluluklarında, BM Güvenlik Konseyi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına uygun hareket etmesi tavsiye edildi.

Kabul edilen başka bir değişiklik önergesiyle, TBMM'nin kadın-erkek fırsat eşitliğiyle ilgili komisyon kurma kararının memnuniyetle karşılandığı ifade edildi.

Bir diğer değişiklik önergesiyle, Türkiye'nin bir "Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu" kurulması önerisine atıfta bulunuldu.

Yine kabul edilen sözlü önergesiyle orijinal paragrafın içine "laiklik" kelimesi eklenerek, siyasi parti liderlerine yapılan tavsiyeyle ilgili metin şu şekilde kabul edildi:

"Avrupa Parlamentosu, siyasi parti liderlerine, ciddi şekilde diyalog aramaları ve uzlaşma ruhu içinde Türkiye'nin modernleşmesi gündemi üzerinde uzlaşmaları çağrısı yapar ve reformların hukukun üstünlüğüne dayalı, insan haklarına ve temel özgürlüklere bağlı, istikrarlı, demokratik, çoğulcu, laik ve müreffeh bir toplum hedefine yönelik olması gerektiğini vurgular."