Türkiye-Rusya-İsrail işbirliği enerjide "akım"ı başlatacak
Carnegie Enstitüsü Enerji Uzmanı Livingston, "Rusya, Türkiye ve İsrail arasındaki işbirliği kuvvetlenirse ki bence bu kesinlikle ekonomik mantığa uygun olarak desteklenmesi gereken bir gelişme, Türk Akımı ile ilgili görüşmeler çok da uzak değil" dedi.
Brüksel Carnegie Enstitüsü Enerji Uzmanı David Livingston, son dönemde Türkiye-İsrail-Rusya üçgeninde yaşanan gelişmelerin söz konusu ülkeler için önemli olduğunu belirterek, "Eğer Rusya, Türkiye ve İsrail arasındaki işbirliği kuvvetlenirse ki bence bu kesinlikle ekonomik mantığa uygun olarak desteklenmesi gereken bir gelişme, Türk Akımı ile ilgili görüşmeler çok da uzak değil." dedi.
Livingston, İsrail'in ardından Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin normalleşmesi noktasında, son günlerde yaşanan diplomasi trafiğini ve bunun enerji dünyasında sebep olabileceği gelişmeleri AA muhabirine değerlendirdi.
Rusya ile Türkiye arasındaki yakınlaşmanın Washington açısından sürpriz olduğunu ifade eden Livingston, "Aslında iki ülkenin birbirine enerji, politika ve ekonomi olarak ihtiyaç duyduğu göz önüne alınırsa yaşanan gelişmeler sürpriz olarak değerlendirilmemeliydi." diye konuştu.
Kremlin'e yakın Rus kaynakların Türk Akımı projesinin yenilenmiş haliyle gündeme geleceği konusunda sinyaller verdiğini belirten Livingston, şöyle devam etti:
"Kremlin'e yakın Rus kaynaklar Türk Akımı projesinin yenilenmiş şekliyle gündeme geleceği konusunda sinyaller veriyor. Başlangıçta planlandığı gibi dört hat olabilir ya da değil farketmez. Bence önümüzdeki haftalarda Türk Akımı ya da ona benzer bir Türk boru hattı projesi duyacağız. Rusya için Türk Akımı'nın itibarını arttırmak Kuzey Akım-2 projesinin onaylanmasına daha az ihtiyaç duyduklarını gösterecek bir adım olacaktır. Rusya'nın doğalgaz alanlarında kullanmadığı ciddi bir kapasite var ve bu da Türk Akımı'nı beslemek için kullanılabilir. Bu kapasite hem Rusya içerisinde yerel kullanıcılar için kullanılabilir, hem de kalan kısmı hızlıca göndermek için aktif hale getirilebilir."
İsrail-Türkiye-Rusya işbirliği
Livingston, İsrail ile Türkiye'nin yakınlaşmasının Rusya'yla yapılan görüşmelerle paralel ilerlediğini hatırlatarak, "Haziranın başında Netanyahu Moskova'ya gitmiş ve Putin'e Rusya'nın İsrail'in doğalgaz alanlarını geliştirmesi için davette bulunmuştu. Gazprom'un Polonya'ya sattığı gaz için yaptığı anlaşma 2022'de sona erecek ve İsrail aynı miktarı satın alabilecek bir aday olabilir. Eğer Rusya, Türkiye ve İsrail arasındaki işbirliği kuvvetlenirse ki bence bu kesinlikle ekonomik mantığa uygun olarak desteklenmesi gereken bir gelişme, Türk Akımı ile ilgili görüşmeler çok da uzak değil." değerlendirmesinde bulundu.
Merkezi Brüksel'de bulunan düşünce kuruluşu Avrupa Jeopolitik Forumunun enerji uzmanı Ben McPherson da Ankara-Moskova hattındaki gelişmelerin bölgesel istikrar ve enerji güvenliği için önemli ve iyi adımlar olduğunu ifade etti.
Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından 7 aydır karşılıklı yaptırımlarla devam eden Türkiye-Rusya ilişkileri, 27 Haziran'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e gönderdiği mektupla yeniden şekillenmeye başladı.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın, Erdoğan'ın 'geçen kasım ayında Rus askeri uçağının düşmesiyle ilgili derin üzüntü duyduğunu' belirttiğini aktardığı mektubun ardından, 29 Haziran'da Putin'in teşekkür telefonu gelmiş ve iki lider arasındaki görüşmenin olumlu geçtiği bildirilmişti.
Aynı dönemde Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için de adımlar atıldı ve mutabakatlar imzalandı.
Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesiyle Rus gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya aktarılması planlanıyor.