Türkiye SAMP-T alımı için ilk resmi ilanını yapıyor

Türkiye, ikinci yüksek teknolojili hava savunma füze sistemi için harekete geçti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

ANKARA – Türkiye’nin Rusya’dan S-400 uzun menzilli hava savunma sistemi alma yönündeki ilanının ardından, aynı tarihlerde ilk işaretleri gelen ancak resmi bir açıklamaya konu olmayan Avrupa üretimi SAMP-T hava savunma füzesi sistemi alımında ilk resmi ilanın bugün gerçekleşmesi bekleniyor.

Brüksel’de 8 Kasım itibariyle NATO Savunma Bakanları Toplantısında, SAMP-T sistemini üreten Fransa ve İtalya savunma bakanları ile Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’nin bir araya geleceği ve bunun ardından şirket yetkililerinin de katılacağı bir toplantı ile niyet beyanının gerçekleşeceği belirtildi. Savunma kaynakları DÜNYA’ya bu niyet beyanının resmi bir “mutabakat zaptı” imzası yada daha ileri seviyede süreci resmi olarak başlatacak nitelikte bir imza olup-olmayacağı konusunda bilginin henüz netleşmediğini belirttiler.

SAMP-T programı, MBDA tarafından domine edilen EUROSAM konsorsiyumu tarafından yönetiliyor. Hem MBDA hem de EUROSAM’da ortak olan Fransiz-İtalyan şirketleri aynı zamanda SAMP-T’nin füzeleri olan ASTER-30’ların daha da geliştirilmesi için ayrıca bir program yürütüyor. MBDA’da Fransa-İtalya şirketlerinin çoğunluk hissesine sahip olmasına rağmen, İngiliz şirketleri de başlangıçtan beri program içinde bulunuyor. 2006 yılında Almanya, 2010 yılında İspanya da MBDA’ya ortak oldu.

EUROSAM, Türkiye’nin iptal edilen uzun menzilli hava savunma füzesi ihalesi sürecinde de katılım isteğini belirtmişti. Türkiye’nin bu alanda başta ortak üretim ve teknoloji transferi olmak üzere bir dizi isteği bulunuyor. EUROSAM’ın bu yöndeki yerli katılım isteklerine sıcak baktığı ancak istenen unsurlardan ne kadarına olanak sağlayacağı konusunda bir bilgi yansımadı. Ancak Türkiye, devam eden HİSAR programlarına teknoloji desteği dahil bir dizi katılım-üretime yönelik beklenti içinde olduğunu daha önce açık kaynaklardan da duyurmuştu.

SAMP-T bataryalarından biri NATO savunma sistemi kapsamında 2015’te Kahramanmaraş’a konuşlandırılmıştı.