Türkiye satrançta 'ekol' oldu

İş Bankası Kurumsal İletişim Bölümü Müdürü Suat Sözen, "Satranca katılan çocukların sayısındaki artışı hayranlıkla izliyoruz. İş Bankası olarak sağlamaya çalıştığımız katkı yıllar geçtikçe artarak büyüyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yakup SAYAR

SELANİK - İş Bankası'nın satranca olan desteği hız kesmeden sürüyor. 2005 yılından bu yana devam eden sponsorlukla bugün satranç amatör sporlar içinde Türkiye'de lisanslı sporcu sayısında zirveye çıktı. Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, "2005 yılı satranç sporumuz açısından bir milattır. 2005 yılında satranç seçmeli ders olarak okullarımızda okutulmaya başladı ve aynı yıl İş Bankası ile yapılan sponsorluk bizi dünya satrancında bir ekol haline getirdi" dedi.

Bu yıl 6 - 14 Mayıs tarihleri arasında Yunanistan'da gerçekleştirilen ve 41 ülkeden 550 sporcunun yarıştığı 9. Dünya Okullar Satranç Şampiyonası'nda Türkiye'yi 7-17 yaş arasında 64 sporcu temsil ediyor. Geçmiş yıllarda Dünya Okullar Satranç Şampiyonası'nda birçok madalya elde eden minik ve genç Türk sporcular, 14 Mayıs'a kadar sürecek olan bu şampiyonada da madalya umuduyla mücadele ediyor.

Söz konusu turnuva nedeniyle Türkiye'den davetli basın mensuplarıyla bir araya gelen Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, İş Bankası Kurumsal İletişim Bölümü Müdürü Suat Sözen ve Türkiye adına yarışan sporcuların aileleri satranç sporunda gelinen durum hakkında bilgi verdiler.

Türkiye Satranç Federasyonu'nun önemli aşamalar kaydettiğine dikkat çeken TSF Başkanı Gülkız Tulay, "2012 yılı itibariyle 2.5 milyon çocuğumuz satrancı seçmeli ders olarak seçti ve bu sayı her geçen gün artıyor"dedi. Federasyon olarak lisanslı sporcu sayısının önemine dikkat çeken Tülay, gelinen durum itibariyle 280 bin lisanslı sporcu sayısı ile Türkiye'de amatör spor branşları arasında bir numara çıktıklarını, faal sporcular bazında da 115 bin gibi bir rakamla açık ara ilk sırada olduklarını söyledi.Turnuvaya 64 sporcu ile katıldıklarını da kaydeden Tulay, "Gelinen noktada uluslararası satranç turnuvalarında kazandığımız madalya sayısı ise 190'a ulaştı"dedi. Tulay, büyük spor kulüplerinden Beşiktaş'ın da satrançta yer aldığını Galatasaray'ın da takım kurma başvurusu bulunduğunu kaydetti.

Lisansı sporcu sayısı 280 bine yükseldi
 

Türkiye Satranç Federasyonu'nun 2005 yılından bu yana sponsorluğunu yürüttüklerini anlatan İş Bankası Kurumsal İletişim Bölümü Müdürü Suat Sözen de her üç yılda bir yenilenen sponsorluk sözleşmesinde kendilerine bize ihtiyaç kalmadığı düşünülen noktaya gelene kadar satrança olan desteklerinin süreceğini söyledi. "Yıllık 1.2 milyon TL'lik maddi bir destek sağlıyoruz fakat burada verilen rakamın önemli olmadığını gelinen noktada sağlanan başarılar görüldüğünde anlıyor ve mutlu oluyoruz" diyen Sözen sözlerini şöyle sürdürdü: "Sponsorluğumuz başladığında 30 bin olan satranç oynayan sporcu sayısı bugün lisanslı olarak 280 bin sporcuya ulaştı. Bugün 9 bin 63 okulda seçmeli ders olarak okutuluyor. Asıl önemli olan ise satrançla tanışan çocuklarımızın yaşamlarının olumlu yönde hızla değişmesi, başarılarının artması."  Yapılan çalışmaların kontrol altında büyümesini sağlayacak programları Federasyonla birlikte geliştirdiklerini ifade eden Sözen, "Satranca katılan çocukların sayısındaki artışı hayranlıkla izliyoruz. İş Bankası olarak sağlamaya çalıştığımız katkı yıllar geçtikçe artarak büyüyor. Devletin de bu alanda önemli destekleri var. Geçtiğimiz yıl İstanbul'daki satranç olimpiyatlarının yapılabilmesi için ciddi destek verildi" diye konuştu.

İranlı aile oğulları sayesinde vatandaşlık aldı

Turnuvada çocuklarının yanından bir an olsun ayrılmayan veliler de satrançla tanışmaları ve çocuklarındaki değişimi anlattılar. Velilerden İran asıllı Nesar Ailesi'nin 12 yaşındaki oğlu Rad Can Nesar, 2006 yılında tanıştığı satranç sayesinde ailesinin Türkiye vatandaşlığı almasını sağlamış.  Hiva Cansevar, oğlunun 2006 yılında İş Bankası'nın İstanbul'daki satranç şenliğine katılmasıyla başlayan süreci anlatırken sadece Türkiye değil dünya genelinde birçok dereceler elde etti ve İstanbul Bilfen Kolejleri'nde tam burslu okuduğunu söyledi.