Türkiye utanç listesinde
VAVEK, FAFT tarafından kara listeye alınmasının en büyük nedeninin kayıt dışı ekonomi olduğunu vurguladı.
ANKARA- Vatandaşın Vergisini Koruma Derneği (VAVEK), kayıtdışı ekonominin, suç ekonomisinin önünde perde görevi gördüğünü belirterek, Mali Eylem Görev Gücü (FAFT) tarafından kara listeye alınmasının en büyük nedeninin kayıt dışı ekonomi olduğunu vurguladı.
VAVEK’ten yapılan yazılı açıklamada, dünyanın 16., Avrupa’nın 5. Büyük ekonomisi Türkiye’nin, Mali Eylem Görev Gücü (FAFT) tarafından kara listeye alınmasının siyaset ve ekonomi gündeminde ciddi bir şekilde ele alınması gerektiğine dikkat çekti. Türkiye’nin 8 ülkenin yer aldığı ikinci derecedeki kara para listesine alınmasının en büyük nedeni kayıt dışı ekonomi olduğunu belirterek, "kayıt dışı ekonomi, suç ekonomisi önünde perde görevi görmektedir" görüşünü dile getirdi. Kayıt dışı ekonominin önlenmesi aynı zamanda kara paranın asıl kaynağı illegal ekonominin de bir ölçüde önlenmesine yardımcı olacağını belirten VAVEK, kayıt dışı ekonominin kayda alınmasının özel bir önem kazandığını ifade etti.
Her ne kadar bazı ekonomistler tarafından kayıt dışı faaliyetlerin ekonominin dinamiği olduğu yönünde açıklamalar yapılsa da haksız rekabet nedeniyle herkesin ya kayıt dışı çalışmaya ya da faaliyetini bırakmaya zorlandığına değinilen açıklamada, kayıt dışı çalışmanın uluslararası piyasada da rekabet gücünü zayıflattığı, bunun sonucu da gittikçe büyüyen dış ticaret açığının cari açık olduğunu vurguladı.
Türkiye ikinci derecede
VAVEK’in Mali Eylem Görev Gücü’nün (FAFT) yayımladığı "kara" listeyle ilgili açıklaması şöyle:
"OECD bünyesinde faaliyet gösteren uluslararası alanda kara parayla mücadele organizasyonu Mali Eylem Görev Gücü’ (FATF) Türkiye'yi 10 ülkenin bulunduğu "kara liste"ye almıştır. FAFT’ın 26 Haziran’da açıkladığı listeye göre kara paranın aklandığı birinci derecedeki ülkeler İran ve Kuzey Kore’dir. Türkiye ile birlikte 8 ülkenin yer aldığı ikinci derecedeki kara listede ise Bolivya, Küba, Etiyopya, Kenya, Myanmar (Burma), Sri Lanka, Suriye, bulunmaktadır.
Kara para aklama ve terör finansmanına karşı tedbir almamakla suçlanıyorlar
FAFT, kabaca birinci listede yer alan ülkeleri; Kara para aklama ve terör finansmanı konusunda tedbir almayan yönetimler, ikinci listede yer alan ülkeleri ise kara para aklama ve terör finansmanı konusunda yeteri kadar tedbir almayan yönetimler, olarak tanımlamaktadır.
FAFT, Türkiye’nin kara para aklanmasının ve terörün finansmanının önlenmesi yönünde adımlar atmasına rağmen, bu alanda eylem planını uygulama konusunda yeterli ilerleme sağlayamadığını açıklamıştır.
İkinci derecedeki ülkeler kayıt dışı ekonomiden sabıkalı
VAVEK’e göre, Türkiye’nin OECD’nin Kara Para Aklamanın Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu (FATF) tarafından ikinci derecedeki kara listeye alınmasının en büyük nedenlerinden biri de kayıt dışı ekonomidir."