”Türkiye vazgeçilmez unsur”

Cumhurbaşkanı Gül, müzakerelerde çözümsüzlüğün bedelinin Kıbrıs Türkü'ne ödetilmeyeceğinin b,ilinmesi gerektiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kıbrıs'ta Türkiye'nin etkin ve fiili garantisinin, varılacak çözümle sağlanacak barış ve istikrarın vazgeçilmez unsuru olacağını belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 35. yıl dönümü dolayısıyla, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'a, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen aracılığıyla bir mektup gönderdi.

Mektubuna, "Sayın Cumhurbaşkanı" hitabıyla başlayan Gül, Kıbrıs Türkü'nü hürriyetine kavuşturan Barış Harekatı'nın 35. yıl dönümü nedeniyle, Türk Milleti ve şahsı adına Kıbrıs Türk halkının Barış ve Özgürlük Bayramı'nı en samimi duygu ve dileklerle kutladığını belirtti.

Barışa olan bağlılığını her vesileyle kanıtlayan Kıbrıs Türkü'nün, karşı karşıya bırakıldığı haksız kısıtlamalara rağmen, demokratik olgunluğu, birlik ve dayanışma bilinci ve hukukuna sahip çıkma kararlılığıyla her türlü güçlüğün üstesinden gelebilecek kudret ve iradeye sahip olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti:

"Kıbrıs'ta adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözüme yönelik olarak Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin iyi niyet misyonu çerçevesinde devam eden müzakere sürecini ve Zat-ı Devletlerinin yapıcı çabalarını destekliyoruz. Yerleşik BM parametreleri olan iki kesimlilik, siyasi eşitlik, eşit statüde iki Kurucu Devleti haiz yeni bir ortaklık temeline dayanacak, hukuki güvenlik ve kesinliği AB içinde de güvenceye alınacak bir çözümün, yalnızca Ada'da değil, tüm bölgede barış ve istikrarın sürdürülebilirliği bakımından önem arzettiğine samimiyetle inanıyoruz.

Türkiye'nin etkin ve fiili garantisi, varılacak çözümle sağlanacak barış ve istikrarın vazgeçilmez unsuru olacaktır. Müzakerelerin ilanihaye devam edemeyeceğini, Kıbrıs Türkü'nün sabırlı ve iyi niyetli çabalarının karşılıksız bırakılması ve sürecin bir kez daha akamete uğratılması durumunda, çözümsüzlüğün bedelinin Kıbrıs Türkü'ne ödetilemeyeceğini herkesin bilmesi gerekir.

Türkiye, tarihi ve ahdi sorumlulukları çerçevesinde bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da haklı mücadelesinde Kıbrıs Türk halkının yanında olacaktır. Bu vesileyle kurtuluş mücadelesinde canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle, gazilerimizi şükran ve saygıyla anarken, Kıbrıslı Türk kardeşlerimizin refah, esenlik ve mutluluğunun devamı için en kalbi temennilerimi ifade ediyorum."