Türkiye ve Makedonya'dan ortak mücadele
Türkiye ve Makedonya, karapara aklama, terörizmin finansmanı ile ilgili suçlarla mücadelede işbirliği yapacak
ANKARA - Türkiye ve Makedonya, karapara aklama, terörizmin finansmanı ile ilgili suçlarla mücadelede işbirliği yapacak.
Bakanlar Kurulunun, Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) ile Makedonya Karapara Aklama ve Terörizmin Finansmanını Önleme Bürosu Arasında Karapara Aklama ve Terörizmin Finansmanı ile İlgili Finansal İstihbarat Değişiminde İşbirliğine Dair Mutabakat Muhtırasının yürürlüğe konulması hakkındaki kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Buna göre, yetkili makamlar, karapara aklama, terörizmin finansmanı ve ilgili suç faaliyetine karıştığından şüphe edilen kişilerin analiz, inceleme ve soruşturmasına yardımcı olabilecek bilgiyi, kendiliğinden veya talep üzerine birbirlerine sağlayarak işbirliği yapacak.
Her bir yetkili makamdan elde edilen bilgi ve belgeler, bilgiyi veren yetkili makamdan önceden izin alınmaksızın üçüncü bir tarafa verilmeyecek, idari, soruşturma veya kovuşturma amaçlı olarak kullanılmayacak. Yetkili makamlar, söz konusu bilgi veya belge bilgiyi veren yetkili makamdan önceden izin almaksızın mutabakat muhtırasında ifade edilen amaçlar dışında kullanılmasına ve açıklanmasına izin vermeyecek.
Aklama suçunun öncül suçları ile karapara aklama ve terörizmin finansmanı ile ilgili suçlarda herhangi bir değişiklik olduğunda, durum derhal diğer yetkili makama bildirilecek.
Mevcut mutabakat muhtırasının uygulanmasından elde edilen bilgiler gizli olacak. Bilgi, bilgiyi alan yetkili makamın kendi kaynaklarından elde ettiği benzer bilgi için ulusal mevzuatının şart koştuğu gizlilik içerisinde korunacak ve resmi gizliliğe tabi olacak.
Yardımlaşma, ulusal mevzuata, uluslararası anlaşmalara veya ulusal güvenliğe aykırı olacak ise bilgi talebi reddedilebilecek. Bilgi talebinde bulunan yetkili makama talebin reddine ilişkin sebepler bildirilecek.
Yetkili makamlar, bu mutabakat muhtırasının uygulanması amacı ile her bir ülkenin mevzuatına uyumlu olarak kabul edilebilir iletişim prosedürleri için müşterek düzenleme yapacaklar ve birbirleri ile istişarede bulunacak. Yetkili makamlar arasındaki iletişim İngilizce olarak gerçekleştirilecek.
Bu mutabakat muhtırası karşılıklı rıza ile her zaman değiştirilebilecek. Yetkili makamlar, bu değişikliklere dair onaylarını nota değişimi ile bildirecek ve değişiklik onayı son bildirim tarihinde yürürlüğe girecek. Mutabakat muhtırası her zaman feshedilebilecek. Fesih, diğer yetkili makamdan yazılı bildirimin alınmasından itibaren yürürlüğe girecek.
Mutabakat muhtırasında belirtilen yükümlülükler Mutabakat Muhtırası fesih olsa bile yetkili makamları bağlamaya devam edecek.
Yetkili makamlar söz konusu muhtıranın onaylandığını nota değişimiyle bildirecekler ve mutabakat muhtırası son bildirim tarihinde yürürlüğe girecek.