Türkiye yayıncılık sektörü dünyada 12’nci sıraya yükseldi
Yayıncılık sektöründe en hızlı büyüyen ülkelerden biri Türkiye. Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı’nın verilerine göre 2013 yılında Türkiye yayıncılık sektörü, dünya sıralamasında 13’üncü sıradaydı. Bu yıl 12’nci sıraya yükseldi
Türkiye yayıncılık sektörü, 2.5 milyar dolar büyüklüğüne ulaştı. Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı’nın verilerine göre 2013 yılında Türkiye yayıncılık sektörü, dünya sıralamasında 13’üncü sıradaydı. Bu yıl 12’nci sıraya yükseldi ve bir basamak yukarı çıktı. Yayıncılık sektöründe en hızlı büyüyen ülkelerden biri Türkiye. Türkiye ile birlikte Meksika ve Brezilya’da hızlı büyüyen sektörlerden.
Türkiye’de geçen yıl 50 bin çeşit kitap üretildi. Türkiye’de yayıncılık sektöründe son 6-7 yılda yaklaşık yüzde 15 büyüme yaşandı. Bu yıl da yaklaşık yüzde 10 büyüme öngörülüyor. Diğer yandan geçen yıl 315 milyon kitap üretildi. Bu sene de bu rakamın yaklaşık 330 milyon civarında olacağını tahmin ediliyor. Bu rakamın içinde devletin okullara dağıttığı ücretsiz kitaplar ve 48 sayfanın altındaki bandrolsüz kitaplar yok. Süreli yayınlar da yok. Eğer bunlar da hesaba katılırsa Türkiye’de 650-700 milyon civarında bandrollü kitap tüketildiği düşünülüyor.
Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) Başkanı Bayram Murat Türkiye yayıncılık sektörünün gelişimini değerlendirdi. Bayram Murat, “Sektörün büyümesinde birkaç sebep var. Türkiye’de yayıncılık gelişti. Çok güzel kitaplar çıkıyor. İyi reklam ve tanıtımlar yapılıyor. Diziler de büyüme de etkili oluyor. İnsanlar dizilerde duydukları isimlerin kitaplarını satın almak istiyor. Diğer taraftan korsan yayıncılığın da dizginlenmesiyle reel sektöre üretimin kaydığını düşünüyoruz. Gözle görülebilir bir büyüme var” dedi.
Kişi başına 8 kitap düşüyor
Türkiye’de kişi başına yılda 8 kitabın düştüğünü ifade eden Murat, “Gelişmiş ülkelerde bu rakam daha yüksek. Örneğin Almanya’da kişi başına yılda ortalama 60 kitap düşüyor. Amerika’da yayıncılık sektörünün büyüklüğü yaklaşık 100 milyar dolar. Türkiye’nin sektör olarak daha iyi noktalarda bulunan sektörleri vardır ama okuyan insan bütün diğer sektörlerin ümididir” diye konuştu.
Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile bu yıl 33’ncüsü düzenlenecek olan Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı başladı. Fuar, bu yıl 850 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla kitap severleri bekliyor.
Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu Başkanı Bayram Murat, “Türkiye’de yayın çeşidi ve adetlerinde gözle görülür bir artış var. Sadece İstanbul’da kitapla ilgili etkili 100 etkinliğin olduğunu gözlemliyoruz” dedi. Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı’nın kentin tam merkezinde yer aldığını belirten Meral bu fuar hakkında da bilgiler verdi. Murat, “Frankfurt Kitap Fuarı’nın 7 bin katılımcı sayısı var. İhtisas fuarıdır. Sektörel anlamda kartvizit taşıyan insanlar katılıyor. Yaklaşık 250-300 bin civarında ziyaretçi çekiyor” dedi.
Fuarcılığın dijital zemine doğru kaydığını vurgulayan Bayram Murat, “İnsanlar artık internet üzerinden, daha hızlı lisans alıyor ve veriyorlar. Büyük fuarlarda yüzde 2-3 ivme kaybı yaşanıyor” diye konuştu.
Telifi henüz öğrenemedik
Toplumun yüzde 37’sinin telif haklarını bildiğini söylediğini aktaran Murat, “Toplumun bu kesimi korsanın suç olduğunu kabul ediyor” dedi. Türkiye’de korsan kitap alanların oranının yüzde 18’i olduğunu ifade eden Murat, “Araştırmaya katılanların yüzde 70’i hiçbir durumda korsan almayacağını ifade ediyor" dedi.
Türkiye’nin 5’te 1’i hiç kitap okumuyor
YAYFED Başkanı Bayram Murat 17 Mart-9 Mayıs tarihleri arasında yapılan ‘Korsan kitap satın alma eğitimleri araştırması’ hakkında da bilgi verdi. Yapılan araştırmada en çarpıcı verinin Türkiye’nin yaklaşık olarak 5’te birinin hiç kitap okumaması olduğunu söyleyen YAYFED Başkanı Bayram Murat ,”12 ilde yapılan ‘Korsan kitap satın alma eğitimleri araştırması" verilerine göre, ‘Kendiniz, çocuğunuz ya da evdeki herhangi biri için düzenli olarak ya da başka şekilde kitap temin ediyor musunuz?’ sorusuna araştırmaya katılanların yüzde 15’i hiç kitap okumadı cevabını yüzde 21’i ise 10 yılda bir ya da daha az kitap alıyorum cevabını verdi” dedi.
Elektronik kitabı üniversiteliler okuyor
Türkiye’de elektronik kitap satın alanların oranının yüzde 12 olduğunu belirten YAYFED Başkanı Bayram Murat, “E-kitap almayı tercih edenlerin büyük bir kısmını üniversite öğrencileri oluşturuyor, e- kitap almayı tercih edenler kolay ulaşılabilir, ucuz ve kolay taşınabilir oluğu için tercihte bulunuyor. E-kitap almayanlar ise, gerçek kitap hissini sevdiği için tercihte bulunmuyor” diye konuştu.