Türkiye yine ILO listesinde

Türkiye bu yıl da sendikal haklar alanında en kötü ülkeler arasındaki yerini korudu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - DİSK, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün 1-17 Haziran 2011 tarihleri arasında İsviçre'nin Cenevre kentinde toplanacak olan 100. Konferansı'nda, Türkiye'nin bu yıl da sendikal haklar alanında en kötü ülkeler arasındaki yerini koruduğuna dikkat çekerek, Türkiye'nin, 'Uluslararası Standartların Uygulanması Komitesi'nde tartışılması muhtemel 44 ülkelik listeye girdiğinin açıklandığını vurguladı.

DİSK'ten yapılan açıklamada Uluslararası Çalışma Örgütü'nün 100. Konferansı'nın 1-17 Haziran 2011 tarihleri arasında İsviçre'nin Cenevre kentinde toplanacağı vurgulandı. Türkiye'nin bu yıl da sendikal haklar alanında en kötü ülkeler arasındaki yerini koruduğuna dikkat çekilen açıklamada, Türkiye'nin "Uluslararası Standartların Uygulanması Komitesi"nde tartışılması muhtemel 44 ülkelik listeye girdiğinin açıklandığına işaret edildi.

Azerbaycan, Kamboçya, Kongo, Cibuti, Guyana, Moritanya, Zimbavve gibi ülkelerin bulunduğu listeye Türkiye, 87 No'lu "Sendika Özgürlüğü ve Sendikalaşma Hakkının Korunması Sözleşmesi"ni ihlal ettiği gerekçesiyle girdiğine dikkat çekilen açıklamada, DİSK "Bu durum şaşırtıcı değil. Çünkü hükümet yıllardır verdiği taahhütleri yerine getirmemiştir" ifadelerini kullandı.

Türkiye hükümetinin yıllardır, ILO Konferanslarında sendika yasalarını değiştireceğine söz verdiğine dikkat çekilen açıklama şöyle devam etti:

"Her yıl çeşitli mazeretlerle bu değişiklik ertelenmektedir. Bu yıl Türkiye Çalışma Bakanı'na ayrılan konuşma tarihi 14 Haziran 2011'dir. O tarihte hükümet henüz kurulmadığı için bakanlık bir kez daha sudan gerekçeler sıralamak zorunda kalmayacaktır. 100. ILO Konferansı öncesinde bir kez daha hatırlatıyoruz. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, insan onuruna yarışır bir çalışma hayatı için, ILO Sözleşmelerine uygun, yasaksız ve barajsız sendikal yasalar için mücadelesine devam edecektir. DİSK heyeti, Türkiyeli işçilerin haklarını korumak için ILO Konferansı'nda olacaktır. Ancak hükümetin Konferansa katılıp katılmayacağını, katılırsa hangi mazeretleri öne süreceğini merak etmekteyiz."

Bu konularda ilginizi çekebilir