Türkiye'de 5 yılda 5 kat büyürüz

Kredi sigortalama alanında faaliyette bulunan Euler Hermes Grup,yeni girdikleri Türkiye pazarından çok umutlu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Allianz Grubu üyesi ve kredi sigortası alanında dünyanın lider kuruluşu Euler Hermes Grup Üst Yöneticisi (CEO) Wilfried Verstraete, yeni girdikleri Türkiye'de kredi sigortası oranının çok düşük olduğuna dikkati çekerek, "Türkiye'de geleceğimize dair çok büyük beklentiler içindeyiz. 4-5 yıl içinde Türkiye'de 5 kat büyümeyi hedefliyoruz" dedi.

Euler Hermes'in yüzde 70 hissesi Allianz Grubu'na ait, Paris merkezli bir kuruluş olduğunu, 50'yi aşkın ülkede yaklaşık 6 bin çalışan ile faaliyet gösterdiğini anlatan Verstraete, Standart & Poors'un şirkete (AA-) rating notu verdiğini ve bu notu dünyadaki finansal krize karşı düşürmeyen az sayıda kuruluştan biri olduklarını kaydetti.

Verstraete sadece şirketlerle çalıştıklarını, dünya çapında aralarında çok büyük firmaların olduğu 52 bin müşterilerinin bulunduğunu belirterek, 40 milyon şirkete ait bilgilere sahip olduklarını ve 600 milyar euro üzerinde ticari alacağa sigorta sunabildiklerini, bunun da çok önemli bir rakam olduğunu bildirdi.

Hizmetlerine ilişkin bilgi veren Verstraete, şirketlere herhangi bir ödeme krizine karşı çözüm sunduklarını, ticari alacaklarının tahsiline yardımcı olduklarını ve doğru müşterileri seçebilmeleri ve yeni pazarlara yönelebilmeleri için bilgi sağladıklarını dile getirdi. Bir hizmet şirketi olduklarını vurgulayan Verstraete, müşterilerine güvenli ticaret yapmaları için yardımcı olduklarını söyledi.

Türkiye'de kendi geleceklerine ilişkin büyük umut taşıdıklarını söyleyen Verstraete, Türkiye'de sigortaya çok ilgi olmadığını bildiklerini, ancak küreselleşmenin bir realite olduğunu ve zaman içinde ülkelerin sigorta oranları konusunda belirli bir noktada buluşacağını kaydetti.

Verstraete, "Biz Türkiye'nin durumunu çok ayrı bir yere koyuyoruz. Çünkü Türkiye'de kredi sigorta oranı çok düşük. Ama ekonomik faaliyetlerde çok büyük bir beklenti var. Bunların artışıyla beraber kredi sigortalarında da çok büyük artış beklentimiz var. 4-5 yıl içinde Türkiye'de 5 kat büyümeyi hedefliyoruz" dedi.

Ciddi bir istikrarsızlık yok

Ortadoğu'daki son olaylara değinen Verstraete, şu anda Akdeniz bölgesinde ciddi bir istikrarsızlık bulunmadığını, bu nedenle Türkiye'ye ilişkin planlarını değiştirmediklerini söyledi.

Libya'daki olaylara ilişkin herhangi bir kapsam azaltmaya gitmediklerini, ancak yeni bir risk de üstlenmediklerini, bu ülkedeki durumun netleşmesini beklediklerini anlatan Verstraete, Mısır ve Tunus'la ilgili de aynı yolu izlediklerini, şu anda bu ülkelerde çalışmaya devam ettiklerini ifade etti.

800 milyon euroluk risk

Euler Hermes Akdeniz ve Afrika Ülkeleri Bölge Başkanı Michele Pignotti, Mısır, Libya ve Tunus gibi ülkelerdeki daha fazla demokrasi taleplerinin orta vadede ekonomik gelişmeleri daha iyi noktaya taşıyacağını düşündüklerini ifade etti.

Bölgedeki iflas oranlarına da değinen Pignotti, Akdeniz ülkelerinin 2009'da yüzde 63 oranıyla en çok zarar gören ülkeler olduğunu, buna geçen yıl bir yüzde 5 oranının da eklendiğini belirterek, "Bu bölgede riskli bir durum var iflaslar açısından. O halde kredi sigortalarında artış olması beklentisi var" dedi.

Mısır, Tunus ve Libya'yı kapsayan bölgede yaklaşık 800 milyon euroluk bir risk üstlendiklerini bildiren Pignotti, bölgeden, özellikle Mısır'dan bir iyileşme sinyali gelmeye başladığını, mart ayında siparişlerde bir artış olduğunu kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir