”Türkiye'de dış finansman ihtiyacı kırılganlık kaynağı”

AB Komisyonu güz ekonomik raporuna göre, sanayi ve hizmet sektöründeki şirketlerin büyük finansman ihtiyacı kırılganlığı artırıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BRÜKSEL - AB Komisyonu hazırladığı güz ekonomik raporunda, büyük finansman ihtiyacının Türkiye için kırılganlık kaynağı olduğuna işaret etti. Türk ekonomisinin, geçmişe kıyasla global krizi savuşturmaya çok daha hazırlıklı olduğu ifade edilirken, ancak, büyük dış finansman ihtiyacının şoklara karşı kırılganlığı artırdığının altı çizildi.

AB Komisyonu tarafından hazırlanan raporda, Türkiye'de siyasi gelişmelerin ekonomiyi çok yakından etkilemeyi hala sürdürdüğü belirtilerek, AKP aleyhine açılan kapatma davasında bunun çok açık şekilde gözlendiği kaydedildi.

Raporda, AKP aleyhine açılan kapatma davasının ekonomiye "parazitlik" yaptığı suçlamasına yer verilirken "mahkeme sürecinden kaynaklanan iç siyasi belirsizlikler, küresel kredi kriziyle daha da kötüleşti" denildi.

Türk ekonomisinin 2009 yılında, dış talepteki daralma ve kredi temininin zorlaşmasıyla yavaşlayacağı uyarısında bulunulan raporda şu ifadelere yer verildi:

"Türk ekonomisi, geçmiş yıllara kıyasla global krizi savuşturmaya çok daha hazırlıklı. Fakat büyük dış finansman ihtiyacı şoklara karşı kırılganlığı artırıyor. Aktif fiyatlarında ve dövizde halen süren düzeltme hareketi nedeniyle büyümenin hızla yavaşlaması kaçınılmaz. Bu yıl yüzde 3,4 olarak beklenen büyüme hızının 2009'da yüzde 2,7'ye ineceği tahmin ediliyor."

"Kriz süreci uzarsa, daha ciddi uyum sürecine maruz kalınır"

Türk ekonomisinin büyüme hızının 2010'da yaklaşık yüzde 4'e çıkacağı öngörülen raporda şu uyarılar yapıldı:

"Büyümenin yavaşlaması ve petrol fiyatlarının gerilemesinin cari açık üzerindeki baskıyı hafifletmesi beklense de sanayi ve hizmet sektöründeki şirketlerin büyük finansman ihtiyacı, kırılganlık kaynağı olmayı sürdürüyor. Eğer küresel finansal krizle küresel ekonomideki yavaşlama daha sert ve daha uzun süreli yaşanırsa Türk ekonomisi daha ciddi bir uyum sürecine maruz kalabilir."

İşsizlik öngörüsü yüzde 9.5

AB Komisyonu raporunda, Türkiye'de bu yıl yüzde 1 olması beklenen istihdam artışının 2009 yılında yüzde 0,4 ve 2010'da yüzde 1,4'le süreceği öngörülürken işsizlik oranlarının önümüzdeki yıl yüzde 9,5 ve 2010'da yüzde 9,1 düzeyinde gerçekleşmesinin beklendiği kaydedildi.

Raporda, bu yıl gayri safi yurtiçi milli hasılanın yüzde 6,3'üne ulaşacak cari açığın önümüzdeki yıl yüzde 5,4'e geriledikten sonra tekrar artmaya başlayarak 2010'da yüzde 6 düzeyine ulaşacağı ifade edildi.

AB'ye göre, Türkiye'nin kamu borç yükündeki azalma, küresel krizden olumsuz etkilenmeyecek. Buna göre 2008 yılı sonunda gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 35,1'ine gerileyecek kamu kesimi brüt borcu, 2009'da yüzde 34,3'e ve 2010'da yüzde 33,2'ye inecek.

"Almanya ve Fransa'da büyüme duracak"

Avrupa Komisyonu'nun tahminlerine göre, küresel finansal kriz nedeniyle, Euro Bölgesi sadece yüzde 0,1 oranında büyüyebilecek. Almanya ve Fransa'nın ekonomik büyümesi yüzde 0 düzeyinde, yani "durma" noktasında olacak. En kötü etkilenecek ülke ise İngiltere olacak. İngiliz ekonomisinin, yüzde 1 oranında küçülmesi bekleniyor. Bu arada, İrlanda ekonomisinin halen durgunlukta olduğu belirtilirken, İspanya'nın ekonomisinin de daralacağı kaydediliyor.

Euro bölgesi dışındaki Estonya ve Letonya'nın da, gelecek yıl ekonomisi daralan ülkeler arasına gireceği belirtiliyor.

Öte yandan, yüzde 0,1 oranında büyüme beklenen Euro bölgesinin, gelecek yıl yüzde 0,5 oranında küçülecek olan ABD ile yüzde 0,4 oranında daralması beklenen Japonya'dan daha iyi durumda olduğu da ifade ediliyor.