”Türkiye'de enerji talebinde yeniden artış olacak”

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Zachau, Türkiye'de yenilenebilir enerji açısından büyük potansiyel bulunduğunu ifade etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Ulrich Zachau, kriz aşıldıktan sonra Türkiye'de enerji talebinde yeniden artış olacağını bildirdi.

Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından düzenlenen Uluslararası Güneş Enerjisi Arenasında konuşan Zachau, Türkiye'de yenilenebilir enerji açısından büyük potansiyel bulunduğunu, ülkenin bu kaynakları en iyi şekilde değerlendireceğine inandığını ifade etti.

Zachau, Türkiye'de 2001 krizinde enerji talebinde bir düşüş olduğunu, krizin ardından yükseliş kaydedildiğin belirterek, "Bu yıl, düşen enerji talebindeki artış, bu kriz atlatıldıktan sonra yeniden yükselişe geçecektir. Global ekonomik kriz, 1 yıl-18 ay sonra aşıldıktan sonra Türkiye'de enerji talebinde yeniden artış olacak. 2001 krizindeki gibi..." şeklinde konuştu.

Türkiye'de enerji üretiminde fosil yakıtların payının yüksek olduğun vurgulayan Zachau, sera gazı emisyonunun yüksek olmadığını, krizin ardından enerji tüketimi yeniden yükseldiğinde sera gazı emisyonlarının da artış göstereceğini kaydetti.

Petrol fiyatlarına bağlı olarak enerji maliyetlerinin, Türkiye'de düştüğünü, bu trendin uzun süre devam etmeyeceğinin ifade edildiğini dile getiren Zachau, "Türkiye'de yenilenebilir enerji kapasitesi son derece yüksek. Güneş enerjisi alanında da Türkiye'nin muazzam bir potansiyeli var" dedi.

"Türkiye'nin Kyoto'yu imzalaması çıkarınadır"

Ulrich Zachau, Türkiye'nin Kyoto protokolünü onaylaması halinde küresel sera gazı salınımlarını azaltan ülkeler grubuna katılacağını, bunun uzun vadede Türkiye'nin çıkarlarına uygun olduğunu belirterek, Türkiye ile bir enerji verimliliği projesi oluşturduklarını, bu projenin Temiz Teknoloji Fonu'ndan destek almasını umduklarını söyledi.

Zachau, gelecekte Türkiye'ye güneş enerjisi alanında yeni yatırımcıların akın edeceğini düşündüğünü ifade ederek, güneş enerjisi konusunda İspanya deneyiminin Türkiye açısından çok faydalı olacağını düşündüklerini söyledi.

Güneş enerjisi teknolojisinin ticari açıdan hala deneme aşamasında bulunduğunu, yatırımcıların çekimser olmasının en büyük nedeninin yatırım maliyetinin yüksekliği olduğunu vurgulayan Zachau, Türkiye'nin güneş enerjisi konusunda yatırımcıları daha baştan bilgilendirmesinin önemli olacağını kaydetti. Zachau, Dünya Bankası'nın Türk hükümeti ve özel sektörü ile yenilenebilir enerji konusundaki işbirliğinin de devam edeceğini sözlerine ekledi.

EPDK Başkanı Hasan Köktaş

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, Türkiye'de başta güneş, rüzgar ve hidrolik kaynaklar olmak üzere yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları açısından yabana atılamayacak bir potansiyel bulunduğunu ifade etti.

Köktaş, "Ancak 2008 sonu itibariyle 198 milyar kilovat saat elektrik enerjisi üretilmişken, bu üretimin sadece yüzde 17'lik kısmı yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanmıştır. O halde kamu ve özel sektör olarak hızla umutla ve inançla çalışmamız gerekmektedir" diye konuştu.

Türkiye'nin güneş enerjisi potansiyeli bakımından dünyanın birçok ülkesine göre daha avantajlı konumda bulunduğunu belirten Köktaş, güneş radyasyonu, yıllık metre kare başına 1.650 kilovat saatten fazla olan yerlerin en iyi alanlar olarak kabul edildiğini, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından geçen yıl tamamlanan Güneş Enerjisi Potansiyel Atlası çalışmalarına göre Türkiye'de bu kapsamda 4 bin 600 kilometre karelik kullanılabilir alan belirlendiğini bildirdi.

Aynı çalışmaya göre Türkiye'nin güneş enerjisi ile elektrik üretecek teknik potansiyelinin yıllık 380 milyar olarak tespit edildiğine işaret eden Köktaş, Türkiye'nin teknik güneş enerjisi potansiyeli ile bugüne kadar işletmeye geçirilen kapasite arasındaki büyük farklılığın diğer tüm yenilenebilir enerji kaynakları için de söz konusu olduğunu söyledi.