”Türkiye'de güç kavgası var”
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Boyner, "Halk arasında bir savaş olduğunu, ciddi bir kutuplaşma olduğunu görmüyorum" dedi
İSTANBUL - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, Türkiye'de sivilleşme ve demokratikleşmeyle başlayan bir güç kavgası olduğunu belirterek, "Ama bir iç savaş diyebilir miyiz emin değilim. Çünkü halk arasında bir savaş olduğunu, ciddi bir kutuplaşma olduğunu ben görmüyorum" dedi.
Boyner, Kadın Girişimciler Derneği'nin toplantısında soruları yanıtlarken, Deniz Baykal'ın CHP Genel Başkanlığından istifasına giden yolda yaşananları çok önemli bir hukuk ihlali olarak algıladıklarını belirtti.
Aslında uzun süredir temel hak ve özgürlüklere aykırı dinleme ve görüntüleme yoluyla özel hayat ihlallerinin yapılmakta olduğunu ifade eden Boyner, toplumun neredeyse bir korku toplumu haline getirildiğini söyledi.
Boyner, "Bunu çok şiddetli şekilde kınıyoruz. Hem Deniz Baykal'ın hem Nesrin Baytok'un özel hayatları ihlal edilmiştir. Eşit şekilde ikisi de mağdurdur. Bu olay yanlış bir olaydır ve Türkiye siyasetinde ciddi bir leke olarak kalacaktır" diye konuştu.
"Türkiye'de demokratikleşme sürecinde kansız bir iç savaş yaşandığı" görüşüne ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Boyner, şunları söyledi:
"Türkiye'de sivilleşme ve demokratikleşmeyle başlayan bir güç kavgası var. Ama bir iç savaş diyebilir miyiz emin değilim. Çünkü halk arasında bir savaş olduğunu, ciddi bir kutuplaşma olduğunu ben görmüyorum. Siyasi sistemimiz o kadar bu kutuplaşmaları besleyen bir noktada ki... Siyasi partiler içinde demokrasi yok. Partiler halka kapalı kurumlar. Bugün CHP'nin yaşadığı 'kim lider olacak' sorunu bile Siyasi Partiler Yasası biraz daha demokratik, halk biraz daha bu sürecin içinde olsaydı bu kadar karmaşık ve gergin olmazdı diye düşünüyorum."
Ümit Boyner, siyasi partiler için tabanı dinlemenin taşıdığı öneme işaret ederek, şu anda partilerin Ankara'da genel merkezlerinde oturarak kendi kendilerine karar aldıklarını söyledi.
Türkiye'nin mutlaka Siyasi Partiler Kanunu ve seçim sisteminin değişmesi ve daha katılımcı bir demokrasiye geçmesi gerektiğine işaret eden Boyner, "Bunu kim istiyor derseniz, yeteri kadar savunan hiçbir siyasi güç görmüyorum" dedi.
"Mali kural çok önemli bir gelişme"
Ümit Boyner, Mali Kurala ilişkin bir soru üzerine de, Mali Kuralın çok önemli ve değerli bir gelişme olduğunu söyledi.
Türkiye'nin büyüme sürecinde dünyanın içinden çıktığı kriz döneminde mutlaka bir cari açık yaratacağını dile getiren Boyner, "Mali disiplinin sağlanması için bir Mali kuralın hayata geçirilmesi çok önemli. Denetlenmesi Maliye Bakanlığına verilmiş. Bağımsız kurumlar içinde olabilseydi belki daha etkili olurdu. Ama şu noktada bunun yürürlüğe girmesinin çok önemli bir gelişme olduğunu düşünüyorum. Türkiye'nin büyüme sürecinde hükümet olumlu bir adım attı diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.
Boyner, Mali Kuralın fazla ideal olup olmadığına ilişkin bir soruya verdiği yanıtta, kural içindeki oranların hedef olarak belirlendiğini ve ulaşılabilir bulduğunu, en azından hedef olarak konmasının önem taşıdığını ifade etti.
Boyner, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Mali kural çok önemli bir çıpadır. IMF ile anlaşmanın yapılmayacağı belli olduğunda da bunu söyledik. Eğer Türkiye yatırım çekebilen bir ülke haline gelirse cari açığı da o derecede finanse edebilecektir. O noktada Mali Kuralın olması ve bütün dengelerin Mali Kurala göre çalışması yatırım ortamını öngörülebilir hale getirecektir. O anlamda önemli bir çıpa olduğunu düşünüyorum."