Türkiye'de internet 'kısmen özgür'

ABD'li düşünce kuruluşu Freedom House, "Dünyada İnternet Özgürlüğü 2015" raporunda Türkiye'yi, internetin 'kısmen özgür' olduğu ülkeler arasında gösterdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Freedom House tarafından yayınlanan ve 65 ülke ile ilgili verilerin yer aldığı raporda, Türkiye İnternet'in 'kısmen özgür' olduğu ülkeler arasında yer aldı. 

Raporda Türkiye ile ilgili olarak, 2014 yılında yürürlüğe sokulan 5651 sayılı yasa ile internete erişim engelleme kapsamının genişletildiği, yasal izin olmadan kullanıcı verilerine ulaşma yolu açıldığı belirtildi. 

2015 yılında Youtube, Twitter, Facebook gibi sosyal paylaşım sitelerine aralıklarla yasaklar konduğu belirtilen raporda, "Onlarca Türk vatandaşı hakkında, sosyal medya üzerinden yetkilileri aşağıladıkları gerekçesiyle davalar açıldı" denildi.
Rapora göre, 2015'in ilk yarısında Twitter'a içeriğin kaldırılması için yollanan mahkeme kararlarının yüzde 92'si Türkiye kaynaklı.

Freedom House raporunda ülkeler, özgür, kısmen özgür ve özgür olmayan şeklinde üç kategoriye ayrılıyor. Listenin son üç sırasında Suriye, İran ve Çin yer alıyor. İnternet'in özgür olmadığı ülkeler arasında, Rusya, Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de var. 

Türkiye'nin de yer aldığı "kısmen özgür" kategorisinde ise, Ukrayna, Meksika, Fas ve Azerbaycan gibi ülkeler bulunuyor. 

İnternet'in en özgür olduğu ülke ise İzlanda. Bu ülkeyi Estonya ve Kanada takip ediyor. 

Davutoğlu 'algı operasyonu' demişti

Freedom House 2014 yılında yayınladığı Basın Özgürlüğü raporunda ise Türkiye'yi 'Basın özgürlüğü olmayan ülkeler' kategorisinde göstermişti. 

Başbakan Davutoğlu, Dışişleri Bakanı olduğu o dönemde, raporu eleştirmiş ve bunun bir 'algı operasyonu' olduğunu söylemişti.