”Türkiye'de kesinlikle GDO'lu bir ürün üretilmiyor”
Bakan Eker, GDO'lu ürün üretilmesi için tohum gelmesi gerektiğini, GDO'lu tohumunda Türkiye'ye girişinin yasak olduğunu belirtti
ANKARA - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de kesinlikle GDO'lu bir ürün üretilmediğini kaydetti.
Eker, GDO'lu ürün üretilmesi için tohum gelmesi gerektiğini, GDO'lu tohumunda Türkiye'ye girişinin yasak olduğunu belirtti.
Bakan Eker, Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Derneği'nin (ASÜD) Rixos Grand Ankara Oteli'ndeki 1. Olağan Genel Kurulu'na katıldı.
Eker, burada yaptığı konuşmada, yeni çıkarılan GDO Yönetmeliğine değindi.
Bu konuda enformatik kirlilik olduğunu kaydeden Eker, yönetmeliği mevcut, mer-i kanunlar çerçevesinde çıkardıklarını, bunun bir kontrol ve denetim sistemi olduğunu söyledi.
Yönetmelikle ilgili eleştirileri, "son derece haksız" diye nitelendiren Eker, " Türkiye'ye daha önce GDO girişi yasakmış da, bu yönetmelikle serbestleşmiş gibi tamamen çarpıtıp sunmak doğru değil" dedi.
Türkiye'de kesinlikle GDO'lu bir ürün üretilmediğini de vurgulayan Eker, "hiç bir şekilde GDO'lu ürün üretilmiyor. Bunun için tohum gelmeli, GDO'lu tohumun Türkiye'ye girişi yasak" diye konuştu.
AB'den daha katı kurallar
Yönetmeliğin, "AB'nin, Cartegena Protokolü'nün kurallarıyla uyuşmadığı, bunlara aykırı" olduğu yönündeki görüşlere katılmadığını da kaydeden Eker, "Uyumludur, ileri adımları var, geri adımları yok. Bu yönetmeliğin AB'nin standartlarından daha ileri olduğu noktalar var, geri olduğu noktalar yok. Eğer tenkit edilecekse, şu şekilde tenkit edilebilir, 'Siz AB'de olmayan şekilde daha katı kurallar getirdiniz denebilir" dedi.
Çocuk mamalarıyla ilgili AB'de özel hüküm olmadığını belirten Eker, "Biz özel hüküm koyuyoruz. Bebek mamalarını mutlak koruma altına alınması gereken bir grup olarak gördüğümüz için. Antibiyotiklere direnç geliştiren genlerle ilgili AB'de yaygın bir kesin hüküm yok. Biz onu getiriyoruz. Biz AB' ile uyumluyuz diyoruz çünkü AB'de bu işi belirleyen bir oto var. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi. AB'de bu otorite karar veriyor. Genetik açıdan ürün risk değerlendirmesi yapıyor. İnsan, çevre,hayvan sağlığına zararı olup olmadığını değerlendiriyor. Söz konusu otorite, risk görmüyorsa, 'Bu ürünün içinde GDO vardır ama insan sağlığına zararı yoktur' diyor ama etiketini koyup, tüketiciye bilgi veriyor" diye konuştu.
Çıkardıkları yönetmelikte bilimsel komite oluşturulması hükmünün yer aldığını, her bir başvuruda 11 kişilik uzmanın konuyla ilgili insan, hayvan, çevre sağlığı konusunda risk değerlendirmesi yapacağını anlatan Eker, komite risk görmediği takdirde, ürünün üzerine etiket konulacağını ve tüketiciye bilgi verileceğini söyledi.
Türkiye'de AB standartlarında denetim, kontrol yapılıyor
Konuya tedbirli yaklaşmak ancak abartmamak gerektiğini kaydeden Eker, şunları söyledi:
"Bunu domatesle, salatalıkla, Türkiye Cumhuriyeti'nde üretilen domatesle bunu ilişkilendirirsek, GDO'yu anlatıp domatesten kurbağa çıkacak, hamsi çıkacak görüntüleriyle bu işi iyice şeye çevirip, bu şekilde yaptığınız zaman kendi insanınıza, kendi ülkenize haksızlık yapıyorsunuz. Bunu konuşan, bu görüntüleri veren insanların, domates, salatalık üreticisine ne kadar faydaları olmuş ki bu kadar zarar veriyorlar. Yazıktır, yazıktır.
Türkiye'de ürünler sağlıklıdır. Türkiye'de sağlam ve sağlıklı bir denetim mekanizması var. İddia ediyorum, Türkiye'De AB standartlarında denetim, kontrol yapılıyor."
"Kendi kendimize zarar vermekte birbirimizle yarışıyoruz" diyen Eker, bunun doğru olmadığını, bu durumun üreticilere, çiftçilere, sanayicilere, tüketicilere ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı çalışanlarına haksızlık olduğunu sözlerine ekledi.