Türkiye'de tapular erkeklerde

Kadın mülkiyet kaydının en az olduğu ilk 5 il Kilis, Mardin, Yalova, Artvin ve Hakkari olarak belirlendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Elektronik ortamdaki tapu müdürlükleri kayıtlarına göre, Türkiye genelindeki tapuların yüzde 65'i erkeklerin yüzde 35'i de kadınların üzerine kayıtlı bulunuyor.

Kadın mülkiyet kaydının en fazla olduğu ilk 5 il Ankara, İstanbul, Çorum, İzmir ve Zonguldak, en az olduğu ilk 5 il ise Kilis, Mardin, Yalova, Artvin ve Hakkari olarak belirlendi.

Tapu ve Kadastro Genel Müdür Vekili Gökhan Kanal, yaptığı açıklamada, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün toplam 957 tapu müdürlüğüyle tapu hizmetlerini yürüttüğünü, Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemleri (TAKBİS) Projesi kapsamında tapu ve kadastro müdürlüklerinin elektronik ortamda hizmet sunduğunu söyledi.

Türkiye genelindeki il merkezleri ile nüfus ve işlem yoğunluğu olan ilçelerin TAKBİS sistemine dahil olduğunu, işlem hacmi olarak Türkiye ortalamasının yüzde 80 iş yükünün bu müdürlüklerde yapıldığını bildiren Kanal, 957 tapu müdürlüğünün 650'sinin Tapu ve Kadastro Bilgi Sisteminde çalıştığını, geriye kalan müdürlüklerin sisteme dahil edilmesi için çalışmaların devam ettiğini anlattı. Kanal, yıl sonuna kadar bütün müdürlüklerin TAKBİS'te olmasının planlandığını kaydetti.

Elektronik ortamda olan tapu müdürlüklerden alınan bilgiye göre, Türkiye genelindeki tapu kayıtlarının yüzde 65'nin erkek, yüzde 35'inin de kadın mülkiyetinde olduğunu ifade eden Kanal, aile konut şerhi oranının ise yüzde 0,03 olduğunu söyledi.

Mülkiyetin yüzde 94'ü 30 yaş üzerinde

Gökhan Kanal, 18 yaş altı mülkiyet kayıt oranının yüzde 0,7, 18-30 yaş arası mülkiyet kayıt oranının yüzde 5, 30 yaş üzeri mülkiyet kayıt oranının yüzde 94,03 olduğunu da anlattı.

Kanal, "Elektronik ortamda olan tapu müdürlüklerinin kayıtlarına göre, Türkiye genelindeki tapu kayıtlarına baktığımızda kadın mülkiyet kaydının en fazla olan ilk beş ilimiz Ankara, İstanbul, Çorum, İzmir ve Zonguldak oldu. Kadın mülkiyet kaydı en az olan ilk 5 ilimiz ise Kilis, Mardin, Yalova, Artvin ve Hakkari" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir