Türkiye'den gelecek su KKTC'ye barış getirecek

Bakan Eroğlu, "Su temin Projesi" ile Türkiye'den KKTC'ye gelecek suyun Ortadoğu ve bilhassa Kıbrıs'ta bir barış vesilesi olmasını arzu ettiklerini belirterti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - KKTC'de Dışişleri Bakanlığı ile İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) işbirliğiyle düzenlenen "İİT Üye Ülkelerde Su ve Gıda Güvenliği Konferansı" Girne Acapulco Otel'de yapıdı. Konferansa, İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, KKTC Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı ile Dışişleri Bakanı Özdil Nami ve birçok ülkenin tamsilcileri katıldı.  

Veysel Eroğlu, burada yaptığı konuşmada, dünyadaki en önemli sektörlerden birinin enerji görüldüğünü ama 20-30 yıl sonra gıda güvenliği, gıda arzı ve su olacağını, konunun böyle bir konferansta ele alınmasının "büyük önem" taşıdığını söyledi. 

Geçen yıl mart ayında İİT ülkelerinin su bakanlarıyla İstanbul'da toplantı yaptıklarını, bu ülkelerin tümünde su sıkıntısı olduğunu ve su vizyon belgesi imzaladıklarını kaydeden Eroğlu, "İnşallah bunlar kağıt üstünde kalmaz, teker teker hayata geçer" dedi. 

Her türlü destek ve işbirliğine hazır olduklarını, Türkiye'nin tecrübelerinden yararlandırmak için işbirliği yapabileceklerini ifade eden Eroğlu, KKTC'de bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. 

Veysel Eroğlu, geçen ay Türkiye'de gençlerle 5 milyon fidan diktiklerini; bugün de Kıbrıs'ta okuyan tüm gençler için Türkiye'den getirilen fidanları dikeceklerini kaydetti. Eroğlu, Türkiye'nin su konusunda bir merkez olduğunu, 5. Su Forumu'nun Türkiye'de gerçekleştiğini belirterek, katılımcıları mayıs ayında 3. İstanbul Su Forumu'na davet etti. 

"Su varsa hayat var"

"Su varsa hayat var" diyen Eroğlu,  Başbakan Erdoğan'ın "Su medeniyettir" sözüne atıfta bulunarak 2071 yılına kadar eylem planı hazırlayarak şehirlerin su meselesini kökünden çözdüklerini ifade etti. 

Akdeniz'deki bin 450 metre derinlikteki vadi nedeniyle boruların basınca dayanıklı kalabilmesi için 80 kilometre denizde askıda su götürülecek bir proje üretildiğini ve bu yönüyle dünyada bir ilk olacağını söyledi. 

Veysel Eroğlu, suyun Kıbrıs'taki ana dağıtımın da Türkiye tarafından yapılacağını, bunun için projelerin hazırlandığını kaydederek, Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun doğum gününde temeli atılan Alaköprü Barajı'nın "7 Mart 2014 saat 13.00'ten önce hazır olması" sözlerinin yerine getirileceğini bildirdi. 

Türkiye'den yılda 75 milyon metreküp gelecek suyun yarısının içme, yarısının sulama suyu olacağını; atık suların da sulama suyu olarak kullanılması için bir çalışma başlatılması talimatı verdiklerini açıklayan Eroğlu, KKTC'de ürün çeşitliliği ve sulama kültürü oluşması için gerekli çalışmaların acil bir şekilde ortak yapılmasını istedi. 

Veysel Eroğlu, "temel atarken bitme tarihi verme gibi bir kötü huyları bulunduğunu" belirerek, Geçitköy barajının 105 gün sonra biteceğini; projenin toplam maliyetinin 1 milyar 100 milyon lira olduğunu ancak ana dağıtım hatları da eklenince 1 milyar 500 milyon liraya çıkacağını açıkladı. 

"Kıbrıs için ne yapılırsa azdır" 

"Kıbrıs için ne yapılsa azdır, bunu yapmaktan mutluyuz" diyen Eroğlu, suyun insan hayatı için önemini vurguladı. 

Suyun Ortadoğu ve bilhassa Kıbrıs'ta bir barış vesilesi olmasını arzu ettiklerini söyleyen Eroğlu, "Türkiye, sadece Ortadoğu'ya değil Afrika'ya da geçen yıl 2 milyar 500 bin dolarlık yardımda bulundu. DSİ de Afrika'daki 1 milyar 300 milyon kişiye el uzattı" diye konuştu.  

Ellerinde en ileri teknolojinin bulunduğunu bildiren Veysel Eroğlu, içme suyu arıtma konusunda da iyi donanımları olduğunu, tüm dost ve kardeş ülkelere yardıma hazır olduklarını söyledi.