Türkiye'den Kuzey Kore'ye tepki

Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesinin barış ve güvenliğe dair bir tehdit olarak gördüğünü ve şiddetle kınadığını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesi yaptığını ileri sürmesiyle ilgili, "Kitle imha silahları ve bunların fırlatma vasıtalarının yayılmasının önlenmesine yönelik çabaları aktif şekilde destekleyen Türkiye, bu denemeyi uluslararası barış ve güvenliğe yönelik bir tehdit olarak görmekte ve şiddetle kınamaktadır" açıklaması yaptı. 

Bakanlıktan yapılan açıklamada, denemenin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) kararlarının açık bir ihlali anlamına geleceğinin altı çizildi. 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

"Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, 6 Ocak 2016 tarihinde bir termonükleer silah (hidrojen bombası) denemesini gerçekleştirdiği yolunda bir açıklama yapmıştır. Bu, 2006 yılından beri Kuzey Kore tarafından gerçekleştirilen dördüncü nükleer denemedir. Türkiye, bölgedeki barış ve istikrarı olumsuz etkileyebilecek olan ve BMGK'nın 1718, 1874, 2087 ve 2094 sayılı kararlarının açık bir ihlali anlamına gelecek bu gelişmeden ciddi kaygı duymaktadır. Kitle imha silahları ve bunların fırlatma vasıtalarının yayılmasının önlenmesine yönelik çabaları aktif şekilde destekleyen Türkiye, bu denemeyi uluslararası barış ve güvenliğe yönelik bir tehdit olarak görmekte ve şiddetle kınamaktadır. Kuzey Kore'ye uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesi için çağrıda bulunuyoruz." 

Kuzey Kore, en son 2013'te nükleer denemede bulunmuştu. Pyongyang yönetiminin üçüncü nükleer denemesi, bölgede gerilimin tırmanışa geçmesine ve uluslararası toplumun sert tepkisine neden olmuştu.  

Birleşmiş Milletler kararlarıyla nükleer denemede bulunması yasaklanan Kuzey Kore'nin genç lideri Kim Jong-un, geçen ay "ülkesinin atom bombası ve hidrojen bombası denemeye hazır olduğu" iddiasında bulunmuştu.  

Termonükleer bomba, hidrojen atomlarının birleşerek helyum atom yapısına dönüştüğü termonükleer tepkime nedeniyle atom bombasından daha güçlü etkiye yol açıyor.