”Türkiye'nin 28,3 milyar dolarlık yeni uçağa ihtiyacı olacak”

Airbus tahminlerine göre, önümüzdeki 20 yılda Türkiye'deki havayollarının 277 yeni uçağa ihtiyacı olacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Airbus tahminlerine göre, önümüzdeki 20 yılda Türkiye'deki havayollarının 28,3 milyar dolar değerinde 277 yeni uçağa ihtiyacı olacak.

Airbus 2009-2028 yıllarına kapsayan 20 yıllık küresel pazar araştırması tahminlerine göre, gelişen havayolu ağları, arttan turizm ve eskiyen uçakların eko-verimli yenileri ile değiştirilmesi bu ihtiyacı doğuracak.

Havalimanlarındaki yoğunluğu azaltmak ve var olan uçuş noktalarındaki büyümeleri desteklemek için tüm kategorilerde daha büyük uçaklara ihtiyaç duyulacak.

Türkiye içerisinde, Türkiye'de ve Türkiye'ye gelen hava trafiği 2000 yılından günümüze yüzde 115 artarak iki kattan fazla bir artış gösterirken, Airbus bu rakamın 2028'e kadar tekrar ikiye katlanacağına inanıyor.

2003 yılından beri Türkiye'de iç hat trafiği yüzde 219 artışla üç katına çıkarken, Airbus Türk iç hat uçuşlarının dünyada en hızlı büyüyen pazarlardan bir tanesi olacağını ve önümüzdeki 20 yıl içerisinde yılda yüzde 101'lik büyüme göstereceğini tahmin ediyor.

Airbus Avrupa ve Asya Pasifik ülkelerinden sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Christopher Buckley, araştırma sonuçlarının değerlendirildiği basın toplantısında yaptığı konuşmada, global anlamda bu yılın ilk 10 ayında 399 uçak teslim ettiklerini belirterek, ''Geçen seneki 483 uçak rekorumuzu tekrar ederek bu yıl sonunda toplam 490 uçak teslim etmeyi düşünüyoruz'' dedi.

Kriz ortamında bunun şaşırtıcı bir sonuç olduğuna işaret eden Buckley, ''Piyasa eskisi kadar güçlü ve dayanıklı bir şekilde karşımızda'' dedi.

Ekim sonu itibariyle ticari uçaklarda yüzde 59 pazar payına ulaştıklarını anlatan Buckley, her yıl A320 uçağını geliştirmek için 100 milyon avrodan fazla para harcandığını kaydetti.

Buckley, THY'nin A330 filosunu giderek genişlettiğini ve 2009'da toplam 10 tane A330 aldığını, çok rekabetçi olan A330 kargo uçaklarının da Türkiye'de sıklıkla görüleceğini anlattı.

Christopher Buckley, uzun menzilli ve 3 farklı boyutu bulunan A350 uçaklarının ise dünyada 2013 itibariyle görülebileceğini, şu anda bu uçaklardan 505 adet sattıklarını, yüzde 25'lik çok ciddi bir işletme maliyeti düşüşü hedeflediklerini vurguladı.

"Kendi tasarım ekibimizde de Türk mühendislerle çalışıyoruz''

Türkiye'de taşıyıcı anlamında çok gururlu olduklarını, Türkiye'de neredeyse 150 uçakla seferde bulunduklarını ifade eden Buckley, sanayi olarak da İstanbul, İzmir ve Ankara'da çalıştıklarını belirtti.

Buckley, ''2008 sonu itibariyle Türkiye'de harcanmış olan bir çeyrek milyar dolar vardır. 2020 yılında bu yatırımın 2,4 milyar dolara gideceğini söylemek isterim. TAİ bizim en üst katman dediğimiz tedarikçiler arasında yer alıyor, kanatla ilgili imalatta bize yardımcı oluyor. Kendi tasarım ekibimizde de Türk mühendislerle çalışıyoruz'' dedi.

Konuşmasının ardından soruları da yanıtlayan Buckley, ''Pegasus ve Sun Express ile bir kaç yıldır yoğun olarak çalışıyoruz. Ümit ediyoruz ki bir gün Airbus'a geçecekler. Ticari uçaklarda Türkiye'de yüzde 80-90 paya sahipken 'bütün işi de biz yapacak değiliz' diye mütevazi olmakta fayda var'' şeklinde konuştu.

"Önümüzdeki 20 yılda 20-25 kargo uçağı alınacak"

Başka bir soruya karşılık da Buckley, domuz gribinin yolcu trafiğini çok az etkilediğini, hala insanların çok rahat bir şekilde seyahat ettiklerini, özellikle Türkiye gibi büyüme oranlarının yüksek olduğu yerlerde bunu gördüklerini söyledi. Buckley, etkilenmenin özellikle Asya'da görüldüğünü kaydetti.

Christopher Buckley, Türkiye'de önümüzdeki 20 yılda 20-25 kargo uçağının alınacağını düşündüğünü belirtti.

2,4 milyar dolarlık yatırımla ilgili olarak da Buckley, ''Türkiye sanayi genel olarak bizim giderek daha güçlü ortağımız haline geliyor. A350'nin performansı geliştikçe ortaklığımız güçleniyor. Askeri uçakta da ortaklığımız güçleniyor. Bu programlar büyüdükçe işbirliğimiz artacak'' dedi.

Airbus olarak Türkiye uçak filosuna 2010 yılında, yeni taahhüt anlamında kiralama olsun, kullanılmış olsun ya da yeni uçak olsun 40 kadar uçağın ekleneceğini düşündüklerini bildirdi.

Bir başka soruya karşılık da Buckley, krizde yeni uçak satışlarının geçen seneye göre daha düşük olduğunu ifade ederek, ''Krizin farkındayız, tabii ki etkilendik ama üretimde olan kesinleşmiş siparişlerimiz var'' dedi.

Airbus Pazar Analizleri Direktörü Andrew Gordon da yıl başında 40 dolar olan petrolün varil fiyatının 80 dolarlara geldiğini belirterek, ''ABD ekonomisi düzeliyor, Çin'in enerji talebi artacak. Bütün bunlar petrol fiyatlarının yukarı çekilmesine ve uzun yıllar böyle kalmasına neden olacak. Bu da havacılık sektörünün önümüzdeki yıllarda yakıtı verimli kullanan teknolojilere geçmesini gerekli kılacak'' diye konuştu.

Her sene yüzde 4,7 büyüme

Dünyada havacılık sektöründe önümüzdeki 20 yılda her serene yüzde 4,7'lik artış olacağını, önümüzdeki 25 yılda hava taşımacılığı trafiğinin iki katına çıkacağını belirten Gordon, Asya'nın bir numaralı bölge olacağını kaydetti.

Gordon, ''2009-2028 arasında toplam talep 25 binin üzerinde olabilir'' diye konuştu.

Türkiye'de 1990'da toplam uçakların yüzde 24'ü Airbus iken 2008'de neredeyse yarısının Airbus olduğunu gördüklerini ifade eden Gordon, Türkiye'nin dış hatlarla bağlantısı olacak yolcular için önemli bir bağlantı noktası haline geldiğini söyledi.

Türkiye'de yerli havayollarının payının yüzde 70 olduğuna da dikkati çeken Gordon, bunu başka bir yerde yoğun olarak görmediklerini, Çin ve Hindistan'da yerli havayollarının payının giderek azaldığını belirtti.

Gordon, Türkiye'de trafiğin 2028 yılına kadar iki katına çıkacağını, 49 milyar dolar olan ücretli yolcudan elde edilen gelirin de 110 milyar dolara ulaşacağını kaydetti.

Gordon, ''Toplam kargo ve yolcu uçağı olmak üzere 20 yıllık dönemde 277 uçak alınacağını tahmin ediyoruz'' dedi.

''Ulaştırma Bakanlığının 750 rakamına ulaşma hedefi var. Bu hedef gerçekçi değil mi?'' şeklindeki bir soruya karşılık da Gordon, ''Başkasının tahminine çamur atmayız. Bizim tahminlerimiz yeni uçak teslimatlarından bahsediyor'' şeklinde konuştu.