”Türkiye'nin Afrika'ya ihracatı yüzde 416 artış gösterdi”

DEİK İcra Kurulu Başkanı Yırcalı, Türkiye-Afrika İş Forumu'nda konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi kapsamında düzenlenen Türkiye-Afrika İş Forumu'nda, "Afrika ve Türkiye Ekonomik İlişkileri" ele alındı.

Oturumda konuşan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, Afrika'nın özellikle son 5 yılda tüm dünya ekonomilerinin dikkatini üzerine çektiğini kaydetti. ABD ve AB'nin yanı sıra ham madde ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik olarak başta Çin ve Hindistan olmak üzere, Asya ülkelerinin de Afrika'ya yönelmiş olduğunu ifade eden Yırcalı, kıtanın gelişmiş ülkelerin yanı sıra gelişmekte olan ülkelerin de ilgi odağı haline geldiğini vurguladı. Yırcalı, kıtanın ekonomik açıdan iyi bir yıl olmayan 2007 yılında bile yüzde 5,8'lik büyüme gösterdiğine dikkat çekti. Türkiye'de son yıllarda Afrika'ya yönelik olarak önemli açılımlar gerçekleştirildiğini de dile getiren Yırcalı, bu açılımlarla birlikte Afrika'nın ekonomik ve siyasi gündemde önemli yer tuttuğunu kaydetti.

Rona Yırcalı, "Türkiye'nin Afrika'ya ihracatı son 10 yılda yüzde 416 artış göstermiştir. 2008 yılının ilk altı ayında da, 4,6 milyar dolarlık ihracat gerçekleşmiş durumda" dedi.

Başta altyapı olmak üzere pek çok alanda projelerin bulunduğu Afrika'nın, Türk müteahhitler açısından önemli fırsatlar sunduğunu söyleyen Yırcalı, "Afrika'da Türk müteahhitler tarafından üstlenilen projelerin miktarı 15,6 milyar dolara ulaşmıştır. Sadece 2007 yılında ise 5,9 milyar dolarlık proje üstlenilmiş durumdadır." dedi.

Yırcalı, Türkiye'nin Afrika ile ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesinin önünde mal ve hizmet ulaştırılmasında yaşanan sıkıntılar, kıta hakkındaki bilgilerin azlığı gibi sorunlar bulunduğunu belirterek, DEİK'in 80 iş konseyinden 8'inin Afrika ülkeleriyle olduğunu, Nijerya ile kurulacak iş konseyinin ardından bu rakamın 9'a çıkacağını aktardı.

Türk Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Alev Alkan da, "2007 yılında bankamız Afrika'ya yönelik 250 milyon dolar civarında kısa vadeli ihracat kredisi vermiştir. Bu yılın ilk altı ayında bu rakam 130 milyon dolar civarındadır. Ayrıca Afrika'ya ihracat yapan firmalar için 2007 yılında 140 milyon dolar kredi sağlanmış, bu rakam ilk altı ayda 80 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir" dedi.

Alkan, Eximbank'ın verdiği kredilerde piyasa koşullarına ve uluslararası yükümlülüklerine bağlı olarak fiyatlama yaptığını belirterek, bazı ülkelerin tavizli kredi taleplerine olumlu cevap veremediklerini sözlerine ekledi.