”Türkiye'nin dış borcu, benzer ülkelere göre daha düşük”

IMF Türkiye Temsilcisi Samiei, küresel ekonominin daha da kötüleşmiş durumda olduğuna dikkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Temsilcisi Hossein Samiei, dış borç seviyesine bakıldığında iyi bir konumda olduğu görülen Türkiye'nin dış borcunun, benzer ülkelere göre daha düşük olduğunu kaydetti.

3. Risk Yönetimi Zirvesinde konuşan IMF Türkiye Temsilcisi Hossein Samiei, küresel ekonominin daha da kötüleşmiş durumda olduğunu ve küresel ticaretin de son bir kaç ayda daha da düştüğünü anlattı.

Gelişen ekonomi ülkelerinde borçlanmanın maliyetinin gelişmelerden etkilendiğini ve emtia fiyatlarının düştüğünü ifade eden Samiei, bütün esnekliğe karşın GSMH daha zayıflayacağını ve 2009'da da düşmeye devam edeceğini kaydetti.

2008'in üçüncü ve dördüncü çeyreğinde kayda değer bir düşüş olduğunu belirten Samiei, küresel ekonominin 2009'da yavaşlayacağını tahmin ettiklerini, büyümenin tahminen yüzde 0,5 olacağını dile getirdi.

Dünyada enflasyonun zayıfladığını, 2009 ve 2010'da bu zayıflamanın devam edeceğini tahmin ettiklerini kaydeden IMF Türkiye Temsilcisi Hossein Samiei, "Ancak, ABD ve Japonya gibi ülkeler için deflasyon ortaya çıkabilir" dedi.

Samiei, küresel ekonominin 2009 ve 2010'da yükselmesinin 3 şarta bağlı olduğunu, birinci şartın finansal şartların iyileşmesi, ikinci şartın maliye ve parasal teşviklerin uygulanması, üçüncü şartın ise ABD ve dünyadaki konut satışlarının dengeye gelmesi olduğunu belirtti.

Türkiye ile ilgili olarak ise Hossein Samiei, ülkenin gücünü, eforunu, finansal sektöre vermesi gerektiğini belirterek, büyümenin düştüğünü kaydetti.

AB ülkelerinin performansının da Türkiye ihracatını etkilediğini, Türkiye'nin yeni pazarlarla bu durumu bertaraf edebileceğini vurgulayan Samiei, "Türkiye, yeni pazarlarla performansını kayda değer bir şekilde artırabilir" dedi.

IMF Türkiye Temsilcisi Hossein Samiei, "Türkiye'nin, dış borç seviyesine bakıldığında iyi bir konumda olduğu görülmektedir. Türkiye'nin dış borcu, benzer ülkelere göre daha düşüktür. Bütün esnekliğe karşın GSMH daha zayıflayacak ve tahminlerimize göre 2009'da da düşmeye devam edecek. 2009 sonunda hedeflenen enflasyon rakamı Merkez Bankasının tahminlerinden daha da aşağıda olacak" diye konuştu.

MB'nin zamanında önlemler aldığına dikkati çeken Samiei, Türkiye'nin pahalı kurtarma programlarından kaçınması gerektiğini sözlerine ekledi.

Zachau: Makro ekonomik politikalar can alıcı önem taşıyor

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, Türkiye'de büyümenin yavaşlayıp, işsizliğin artacağını belirterek, "2001'deki krizden daha büyük bir kriz yaşanacak" dedi.

Active Academy tarafından düzenlenen 3. Risk Yönetimi Zirvesinde konuşan Zachau, büyük risklerin işle, istihdamla ilgili olduğunu anlattı.

Her şeyin 6 ay içinde, herkes için, Türkiye için de dramatik şekilde değiştiğini bildiren Ulrich Zachau, "Bu sadece risk değil artık gerçek..." dedi.

Bu düşüşün daha da hızlanabileceğini, işlerin biraz daha kötüye gidip sonra iyileşeceğini ifade eden Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin emek gücü artmaya devam edecek. Daha düşük bir ekonomik büyüme yaşanacak ve daha da artan bir istihdam sıkıntısı yaşanacak, işsizlik olacak, 2001'deki krizden daha büyük bir kriz yaşanacak. Genç işçilerin dörtte biri işsiz kalacak, aslında çok iyimser bir ortamda bile 2009'un ikinci yarısında ekonomik krizin iyileşmesi durumunda bile işsizlik ve atıl işçilerin oranı 2009 ve 2010'da artmaya devam edecek. Özellikle 2010'da artmaya devam edecek."

"Peki riski nasıl azaltacağız?" diyen Zachau, makro ekonomik politikaların uygulanması, bunların devam ettirilmesinin can alıcı derecede önem taşıdığını belirtti.