”Türkiye'nin dış siyaseti yeniden tanımlanacak”
Bakan Çağlayan, dış politika ve dış stratejinin bir potada eriyeceğini söyledi
ANKARA - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin dış siyasetinin yeniden tanımlanacağını belirterek, ''Artık, ülkemizin siyasi anlamdaki dış politika stratejisiyle dış ticaret stratejisi bir potada eriyecek'' dedi.
Çağlayan, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ile Koordinasyon Kurulu 6. Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, DTÖ görüşmeleri sürecinde, Türkiye'nin çıkarlarını en yüksek düzeyde koruyacak yeni bir açılımın peşinde olduklarını ifade etti.
Geleneksel yöntemlerle, eski usullerle dış ticaret ve dış politika ilişkilerini istenilen başarı düzeyinde yürütebilme şansının kalmadığını kaydeden Bakan Çağlayan, dünyanın ve kuralların değiştiğini, bu nedenle yeni şeyler söyleme zamanının geldiğini ve yeni stratejilerin uygulanacağını söyledi.
Çağlayan, bu yeni açılımın omurgasının Türkiye'nin dış siyasetinin yeniden tanımlanmasında görüleceğini belirterek, ''Artık, ülkemizin siyasi anlamdaki dış politika stratejisiyle dış ticaret stratejisi bir potada eriyecek'' diye konuştu.
İhracat rakamlarının takibinden ibaret bir dış ticaret politikasının terk edileceğini bildiren Çağlayan, siyasi politikaların da dış ticaret politikalarının da ''bütüncül dış politika stratejisinin'' ana unsurları olacağını söyledi.
Bakan Çağlayan, ilk örneğin Rusya ile gerçekleştirilen görüşmelerde ve imzalanan anlaşmalarda ortaya konduğunu ifade ederek, Nabucco'dan sonra yeni açılım olarak imzalanan anlaşmaların, Türkiye'yi, dünya çapında enerji sektörünün en önemli aktörlerinden biri haline getireceğini kaydetti.
DOHA Kalkınma müzakereleri
Devlet Bakanı Çağlayan, DTÖ Doha Kalkınma Gündemi müzakerelerinin, uluslararası ticaret sisteminde adil rekabet koşullarının oluşmasına olanak sağlayacağını ve yeni pazar açılımlarına yol açacak şekilde bir an önce sonuçlandırılmasının önem kazandığına işaret etti.
Doha Kalkınma Turu'nun sonuçlanmasıyla birlikte oluşacak pazara giriş fırsatlarının, küresel ticarete ivme kazandıracağını, yeni istihdam olanakları yaratarak, büyümeyi tetikleyeceğine dikkati çeken Çağlayan, Doha Müzakerelerinde Türkiye'nin aktif bir rol oynadığını da söyledi.
Bakan Çağlayan, tarım konusunun Türkiye'nin müzakerelerdeki en hassas konusu olduğunu ifade ederek, ''Bu nedenle, tarım sektörümüze biraz olsun nefes aldıracak esneklik mekanizmalarının ülkemiz talepleri çerçevesinde şekillenmesi önem arz ediyor'' dedi.
Sanayi ürünlerinde ise temel amacın, Ortak Gümrük Tarifesi uygulanan Avrupa Birliği pazarındaki tercihli tarife avantajının korunması olduğunu kaydeden Çağlayan, Doha turu sonrasında özellikle gelişmekte olan ülke pazarlarında ihracatçılar için yeni fırsatlar yaratılmasının üzerinde durulduğunu anlattı.
Çağlayan, DTÖ Bakanlar Konferansı'nın yıl sonunda Cenevre'de yapılacağını hatırlatarak, ''Doha müzakereleri bir an önce bitmelidir. Görüşmelerde, Türkiye olarak üzerimize düşen görev ve sorumlulukları yerine getirmeye hazırız'' dedi.