Türkiye'nin IMF'de oy hakkı arttı

IMF, gelişmekte olan ülkelerin Fon'daki oy hakkını artıran kota reformlarını ve İrlanda için 22,5 milyar euroluk kredi paketini onayladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Direktörleri Kurulu, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin Fon'daki oy hakkını artıran kota reformlarını onayladı.

Kuruluşun internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, reform kapsamında, yüzde 6'dan daha fazla kota payı, yükselen piyasalar ile gelişmekte olan ülkelere aktarılacak. Bunun yanında, yüzde 6'dan fazla kota, kurulda geniş temsil edilen ülkelerden, daha az temsil edilen ülkelere geçecek.

Reformla birlikte, IMF'nin toplam kotaları iki katına (476,8 milyar SDR) çıkarılacak. Gelecekte en fazla oy hakkında sahip 10 IMF üyesi de ABD, Japonya, Çin, Brezilya, Hindistan, Rusya, Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere olacak.

Oy hakkı artacak

Reform paketinin yürürlüğe girmesiyle birlikte Türkiye'nin yüzde 0,55 olan kotası yüzde 0,98'e, oy hakkı da yüzde 0,95'e çıkacak. IMF'de en yüksek paya sahip 20'inci ülke konumuna gelecek olan Türkiye, kota artışından da en fazla faydalanan dördüncü ülke olacak.

Sürecin bundan sonraki aşamasında kota reformunun üye ülkeler tarafından onaylanması gerekiyor.

Reform paketinin IMF'nın 2012 Yıllık Toplantılarına kadar yürürlüğe girmesi bekleniyor.

İrlanda'ya 22,5 milyar euro kredi paketi

IMF, İrlanda için 22,5 milyar Euroluk kredi paketini onayladı.

Paket, 85 milyar Euroluk Avrupa Birliği-IMF yardım paketinin ilk dilimini oluşturuyor.

İrlanda Parlamentosu, ülkeye yapılacak AB ve Uluslararası Para Fonu (IMF) yardımına geçen hafta onay verdi. Yardım paketi, yasal bir gereklilik olmamasına rağmen Başbakan Brian Cowen isteği üzerine Parlamentonun onayına sunulmuştu.

İrlanda, yüksek kamu borçlarını düşürmeye çalışıyor.

Avrupa Birliği-IMF yardım paketinin alınmasının bir koşulu olarak İrlanda hükümeti harcamalarda önemli kesintiler açıklamak zorunda kaldı, bu da ülke genelinde çok sayıda protestoya neden oldu.

Bu arada, resmi veriler İrlanda'nın temmuz-eylül aylarını kapsayan dönemde bir önceki üç aya göre yüzde 0,5 büyüdüğünü ortaya koydu. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir