Türkiye'nin "Bill Gates'lerine Silikon Vadisi yolu göründü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Bakanlık olarak 100 bin lira hibe desteği verdikleri 10 teknogirişimci genci 3 aylık süreyle Silikon Vadisi'ne göndereceklerini belirterek, "Başvurular için son gün yarın" dedi.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Ergün, Bakanlık tarafından verilen Teknogirişim Sermaye Desteği programından yararlanan teknogirişimci gençler arasından bazılarını 10'arlı gruplar halinde 3'er aylık periyotlarla ABD'deki Silikon Vadisi'ne göndermeye bu yıl başlayacaklarını bildirdi.

Bakan Ergün, programa başvurmak isteyenler için son günün yarın olduğunu belirterek, TÜBİTAK tarafından girişimcilik ve yenilikçilik etkinliklerini desteklemek amacıyla uygulamaya konulan Girişimcilik ve Yenilikçilik Eğitim ve Araştırma Faaliyetlerini Destekleme Programı kapsamında, Bakanlığın Teknogirişim Sermaye Desteği'nden yararlanmış girişimciler arasından 10 kişinin seçileceğini söyledi.

Teknogirişimci gençlerin 3 ay boyunca Silikon Vadisi'nde kalacaklarını ve diğer ülkelerden gelen teknogirişimcilerle buluşacaklarını ifade eden Ergün, söz konusu girişimcilerin tüm masraflarını karşılayacaklarını kaydetti.

Ergün, girişimci başına 30 bin lira destek vereceklerini ifade ederek, "Silikon Vadisi'nde yazılımlarını geliştirip dünya pazarlarına açılmak için büyük bir fırsatı yakalamış olacaklar" dedi.

"Bu ülkenin gençlerinden bir Bill Gates neden çıkmasın?"

Bakan Ergün, 2009 yılında 78, 2010 yılında 102, 2011 yılında 272, 2012 yılında 296 olmak üzere toplam 748 teknogirişimciyi desteklediklerini ifade etti.
Teknolojik fikirlerini hayata geçirmek isteyen gençlere 100 bin lira hibe desteği verdiklerini ve teknoparklarda yer tahsis ettiklerini hatırlatan Ergün, "Bunların çoğu teknoloji alanında yeni ürünler ortaya çıkarırken, kimisi yurt dışına dahi ihracat yapmaya başladı" dedi.
Ergün, Silikon Vadisi'nin teknogirişimciler için önemli bir fırsat olacağını vurgulayarak, "Dünyada milyar dolar seviyesinde değeri olan şirketler, cesur ve fırsatları avantaja çevirme yeteneği olan genç girişimciler tarafından kuruldu. Bu ülkenin gençlerinden bir Bill Gates neden çıkmasın? Apple gibi küresel firmaları niçin olmasın?" diye konuştu.

Kimler başvurabilecek

Bu yıl ilk defa uygulanacak programa, 2009, 2010 ve 2011 yıllarında Enformasyon ve Elektromekanik/Elektrik alanlarında Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı'ndan yararlanmış kişiler başvurabilecek.
Yurt dışına gönderilecek girişimcilerin ön elemesi YÖK, TOBB, TÜBİTAK, TTGV, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü, KOSGEB, TPE yetkililerinden oluşan bir jüri tarafından gerçekleştirilecek.
Ön elemeyi geçen 40 girişimci içerisinden 10 kişi TÜBİTAK tarafından seçilerek yurt dışına gönderilecek.
Programa başvurmak isteyen kişilerin başvuru dokümanını 24 Eylül 2012 tarihi mesai bitimine kadar Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü "teknogirisim@sanayi.gov.tr" e-posta adresine göndermesi gerekiyor.


 

Bu konularda ilginizi çekebilir