Türkiye'ye iyi fiyat verdik

Putin, nükleer santral inşaatıyla ilgili olarak "Türkiye'ye gerek fiyat, gerekse kalite konusunda rekabeti sollayan önemli bir teklif getirdik" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SOFYA – Vladimir Putin Rusya'nın, Türkiye'nin de aralarında olduğu bir çok ülkeye güvenilir ve hesaplı nükleer kapasite projeleri sunduklarını" belirten Putin, "Nükleer santral inşaatı ile ilgili Türkiye'ye gerek fiyat, gerekse kalite konusunda rekabeti sollayan önemli bir teklif getirdik" dedi.

Putin, Türkiye'de nükleer santral yapımı konusunda rakiplerinin daha iyi fiyat veremediklerini söyleyen Putin, "Bu konuda daha üstün bir teknoloji öneren ülkemiz, kalite konusunda da yepyeni bir düzey sergilemektedir" ifadesini kullandı.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, bir günlük resmi ziyaret için geldiği Bulgaristan'da Başbakan Boyko Borisov ile görüştükten düzenlenen basın toplantısında, iki ülkenin arasında Güney Akım Doğal Gaz Projesi ve Belene nükleer santrali inşaatı konusunda anlaşmaya vardıklarını söyledi.

Karadeniz'in Rusya sahilinden, Bulgaristan üzerinden Avusturya ve İtalya'ya doğal gaz aktarımının yapılacağı Güney Akım Projesi'nin artık anlaşmaya bağlandığını belirten Putin, Avrupa'nın gelecekte risksiz, düzenli ve güvenilir doğal gaz ikmali yapabileceğini söyledi. Putin, şimdilik İtalya ve Fransa yatırımcılarının projeye ilgi gösterdiklerini kaydetti.

Güney Akım Projesinin değerini vurgularken, geçmişte Ukrayna üzerinden yapılan gaz aktarım sıkıntıları nedeniyle yaşanılan krizi anımsatan Putin, "İnanın, bu proje Bulgaristan'a gözle görülür bir yarar sağlayacak" ifadesini kullandı.

Belene nükleer santrali

Finansman konusu başta olmak üzere, karşılaşılan çeşitli sorunlar nedeniyle inşa süreci dondurulmuş bulunan Belene Nükleer Enerji Santralı'nın yapımı konusunda ikili görüşmelerde kararlı adımların atıldığını dile getiren Putin, şunları söyledi:

"2010 yılının sonuna dek fizibilite raporunun hazırlanmasını bekliyoruz. Başbakan Borisov'un istediği gibi, bunu bir Avrupa kaynaklı finansman projesine dönüştüreceğiz. Fininsmanına bizim katkımızın yüzde 25-30 oranında olacak bu projeyi, geniş kapsamlı bir eser olarak değerlendiriyoruz."

Santralin maliyeti konusunda Bulgaristan'a kesin ve nihai bir fiyat bildirdiklerini belirten Putin, şimdi Bulgaristan tarafından yanıt beklediklerini söyledi.

Putin: Türkiye'ye iyi teklif verdik

Putin basın toplantısındaki konuşmasında, "Rusya'nın, Türkiye'nin de aralarında olduğu bir çok ülkeye güvenilir ve hesaplı nükleer kapasite projeleri sunduklarını" belirten Putin, "Nükleer santral inşaatı ile ilgili Türkiye'ye gerek fiyat, gerekse kalite konusunda rekabeti sollayan önemli bir teklif getirdik" dedi.

Türkiye'de nükleer santral yapımı konusunda rakiplerinin daha iyi fiyat veremediklerini söyleyen Putin, "Bu konuda daha üstün bir teknoloji öneren ülkemiz, kalite konusunda da yepyeni bir düzey sergilemektedir" ifadesini kullandı.

Sovyetler Birliği'nin (SSCB) zamanında yurt dışında sadece 30 nükleer santral reaktörü kurduğunu anımsatan Putin, "Biz 2013 yılı sonuna dek Çin'de 6, Hindistan'da 16 reaktör kuracağız" dedi.

Emeklilik maaşların ödenmesi alanında Rus ve Bulgar toplam 60 bin vatandaşın durumunu ilgilendiren bir anlaşmanın da imzalandığı ziyaret sırasında, askeri teknoloji, turizm, petrol ve gaz araştırmaları ile havacılık gibi bir çok alanda karşılıklı işbirliğinin değerlendirildiği açıklandı.

Bulgaristan Başbakanı Borisov da, "Belene santralini yaptığımızda, sadece Avrupa'da değil, belki de dünyada bile en ucuz elektrik üreten ve aynı zamanda en güvenli teknolojiye sahip bir nükleer santrala sahip olacağız" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir