Türkiye'den Hindistan ve Pakistan'a itidal çağrısı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Pakistanlı mevkidaşının gelişmeleri kendisine aktardığını ancak Hindistan'la henüz bir temaslarının olmadığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hindistan ve Pakistan arasında karşılıklı olarak savaş uçaklarının düşürülmesine kadar tırmanan gerginliğin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu itidal çağrısında bulundu.

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi'nin konuya ilişkin gelişmeleri kendisine aktardığını kaydeden Çavuşoğlu, "Türkiye olarak gerginliğin azaltılmasında her zaman katkı yapma arzusundayız. Gerginlikten endişe duyuyoruz, taraflara sağduyu ve itidal çağrısında bulunuyoruz" diye konuştu.

"Bir yerde gerginlik varsa sadece iki ülke arasında ya da Keşmir ile sınırlı kalması mümkün değil. Bölgeye de yansıyor, hepimize yansıyor. Şu anda bütün dünya buraya kilitlenmiş durumda" ifadelerini kullanan Çavuşoğlu, şu ana kadar Hindistan ile bir temaslarının ise olmadığını belirterek, "Biz diyaloğa açığız ve tabii ki Hindistan'la da bu konuyu görüşmek isteriz" ifadelerini kullandı.

Çin ve Rusya'dan açıklama

Bu arada Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov da, "Gelen haberlerden ötürü derin endişe duyuyoruz. Tüm taraflara gerginliğin düşürülmesi için itidal çağrısı yapıyoruz" dedi.

Çin Dışişleri Bakanı Vang-Yi ise, "Çin, iki tarafın soğukkanlılığını sürdürmesini ve gerilimi artırmaktan kaçınmasını umuyor" dedi. Bakan Vang-Yi ayrıca, Hindistan Dışişleri Bakanı Sushma Swaraj ile bir araya geldi.

Öte yandan Pakistan Başbakanı İmran Han, Hindistan'ı sorunları diyalog yoluyla çözmeye davet ederek, sağduyunun hakim olması gerektiğini söylemişti.

Hindistan ve Pakistan neden savaşın eşiğine geldi?Hindistan ve Pakistan neden savaşın eşiğine geldi?

Hindistan ile Pakistan savaşın eşiğindeHindistan ile Pakistan savaşın eşiğinde