Türkiye’nin pozitif ayrışması için neden var mı?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Haftaya diğer piyasalardan pozitif ayrışarak olumlu bir başlangıç yapan Borsa İstanbul’daki bu pozitif ayrışmanın kalıcı hale gelmesi için bir neden bulamadık. Avrupa Merkez Bankası’nın ilerleyen aylarda uygulayacağı genişlemeci politikaların, birlik üyesi ülkeler dışında olumlu etkilerinin en fazla görüleceği ülkelerden biri Türkiye olsa da, bu olumlu etkinin genel trendin tersinde bir harekete neden olma ihtimali bizce çok düşük. Yani rüzgar gelişmekte olan ülkeler lehine eserse biraz daha iyi, tersten eserse onlara göre daha az kötü olabiliriz. Ancak genel trend negatifken sadece bu haberin bizi onlardan ayrıştırmaya yetmeyeceğini düşünüyoruz.

Sorun aslında sadece gelişmekte olan piyasaların (GOP) ne yapacağı da değil. GOP’ların yanında gelişmiş ülkelerde de hisse senetlerinde önemli bir düzeltme olasılığı hiç de az değil. Son günlerdeki hareketlere baktığımızda ABD, Almanya gibi gelişmiş ekonomilere sahip ülkelerin hisse senetleri endeksleri zirvelerde zorlanmaya başlarken, gelişmekte olan ülkelerin birçoğunda da endekslerin son bir aylık süreçteki sert yükselişin ardından zorlanma işaretleri verdiğini görüyoruz.  Yani her iki taraf da kar realizasyonlarına bağlı geri çekilmeye açık konumda. Geçtiğimiz hafta perşembe günü akşamından başlamak üzere ABD’de bunun işaretlerini gördük. Bu birkaç günde ABD’de endekslerde çok sert düşüşler vardı. Bu düşüşlerin tepkisi gelecek olsa bile önceki zirveler aşılamadığı sürece düzeltmenin derinleşme ihtimali artarak devam edecektir.

Gelişmekte olan piyasalara gelince, son dönemdeki sert yükseliş ciddi bir kar realizasyonu olasılığını da beraberinde getirmeye başladı. Burada oluşan yüksek eğimli trend bizce sağlıklı değil ve bu şekilde devam ettirilmesi de zor. Ayrıca biz gelişmekte olan ülkelerdeki sermaye girişlerine bağlı olan son bir aydaki hareketlerin de yalancı bahar olduğunu düşünüyoruz. Her ne kadar Avrupa tarafında yeni genişleyici hamleler beklense, Avrupa’nın, ABD’nin lokomotif konumunda olduğu setin sadece öndeki vagonlarından biri olduğunu unutmamak gerekiyor.