TÜRKSAT 4B uzaya fırlatılıyor

Türkiye'nin uydu kapasitesi 3 aya bitecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MELTEM GÜNDÜZ 

ANKARA - Kazakistan’dan uzaya fırlatılan TÜRKSAT 4A’nın ardından, yapımı tamamlanan 4B’nin de bu yılın kasım ayında uzaya fırlatılması planlanıyor. 4A ve 4B uyduları ile birlikte Türkiye’nin mevcut uydu kapasitesi 3 kat artacak. 

Türk ve Japon mühendisler tarafından ortak yapılan TÜRKSAT 4B Uydusu'nda sona yaklaşıldı. TÜRKSAT AŞ’nin gözlem ve denetiminde süren TÜRKSAT 4B’nin yapımı tamamlandı. Kasım ayında uzaya gönderilecek 4B, 3 bin 400 Mhz band genişliği ve 3 bin 900 kg ağırlığında olacak. 4B uydusu, bünyesinde 43 haber kanalı barındıracak. Ku, Ka ve C frekans bantlarında aktarıcılara sahip TÜRKSAT 4B'nin, 12 adet Ka bant spot kapsama alanında ucuz internet hizmeti vermesi planlanıyor. Uydu, televizyonların canlı yayın geçişlerinde de yoğun olarak kullanılacak. 9 kilowatt elektrik enerjisi gücüne sahip uydunun manevra ömrü 30 yıl olacak. Diğer yandan TÜRKSAT, 4B'nin fırlatılmasının ardından üretime başlayacak ve 2015'te ilk yerli uydu uzaya fırlatılacak. İlk yerli uydunun tasarımında yeni bir teknoloji üzerinde çalışılıyor. İlk yerli uydunun tasarımının başladığını da belirten yetkililer, “Yeni bir teknoloji üzerinde çalışıyoruz. 2019 yılında, 2 tanesi yerli üretim olmak üzere 7 TÜRKSAT uydusunu uzayda işletmeyi planlıyoruz” dedi. Yetkililer, mevcut üç yörüngeyi de 5’e çıkartarak, dünya karasal coğrafyasının yüzde 71’ine, dünya nüfusunun da yüzde 91’ine Türkiye’den yayın götürmeyi hedefl ediklerini söyledi. 
5A'da Mitsubishi işbirliği 

TÜRKSAT 5A Uydusu üretiminde Japonya merkezli Mitsubishi Electric (MELCO) firması ile işbirliğine gidilmesi bekleniyor. TUSAŞ ana yükleniciliğinde bu yılın ikinci yarısında start verilecek projede MELCO’nun sunduğu DS2000 uydu modeli baz alınarak TÜRKSAT 5A uydusu inşa edilecek. Ankara’da entegrasyonu gerçekleştirilecek uydu 3 ton civarı ağırlığa sahip olacak ve 31 doğu yörüngesinde görev yapacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir