Turuncu Devrim'in simgesi Timoşenko'ya 7 yıl hapis

Ukrayna'daki Turuncu Devrim'in simge ismi ve eski Başbakan Yulya Timoşenko, ülkesini Rusya ile yaptığı gaz anlaşmasında zarara uğrattığı gerekçesiyle 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Başkent Kiev'de bugün görülen davada hakim Rodion Kireyev, okuduğu uzun karar özetinin sonunda, "Mahkeme Timoşenko'yu suçlu buldu ve kendisini 7 yıl hapis cezasına mahkum etti" ifadesini kullandı.

Hakim Kireyev'in savcının istediği en üst cezayı onaylayan kararı açıklaması Ukrayna'nın AB ile ilişkilerinin geleceğini riske atması endişesini ortaya çıkardı.

Ukrayna'nın en büyük ticaret ortaklarından AB tarafından duruşma öncesinde yapılan açıklamada, Timoşenko'nun cezaevine atılmasının Ukrayna ile bu yıl içinde imzalanan birlik anlaşmasının onaylanmasını riske atabileceği uyarısında bulunuldu.

Nitekim kararın açıklanmasının hemen ardından Avrupa Komisyonu'nun temsilcilerinden Maya Kociyanciç yaptığı açıklamada, mahkeme kararının Ukrayna ve AB ilişkilerinde ciddi sonuçlara yol açabileceği uyarısında bulunarak, "Bu, birlik anlaşmasının sonuçlandırılması, aramızdaki siyasi diyalog ve daha geniş işbirliği de dahil olmak üzere AB ve Ukrayna ilişkilerine olumsuz etki yapma riski taşıyor" ifadesini kullandı.

Yanukoviç'e savaş açtı

Timoşenko, hakim Kireyev kendisi hakkındaki kararı okurken gülümsedi ancak hemen ardından ayağa kalkarak Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in "otoriter rejimini" kınadı ve Yanukoviç yönetiminde Ukrayna'da adalet olmadığını söyledi. Timoşenko, kararın kendisini durduramayacağını ve Yanukoviç rejimiyle mücadeleye devam edeceğini belirterek, "Onurumu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde savunacağız" dedi.

Daha sonra kızı ve eşini öpen Timoşenko, avukatlarına el sallayarak salondan elleri kelepçesiz çıkarıldı. Mahkeme salonunun girişi özel timler tarafından korunurken, Kiev'in ünlü Hreşatik Meydanı'nda toplanan Timoşenko taraftarları meydanı araç trafiğine kapattı.

Rus haber ajansı RİA Novosti, kararın açıklanmasının ardından mahkemenin önünde toplanan Timoşenko taratarlarının mahkeme kapısından çıkışları engellemek isteyerek polisle çatıştığını kaydetti.

Güvenlik yetkilileri güvenlik önlemlerini artırırken, sivil insanların zarar görebilecekleri gerekçesiyle Timoşenko yanlılarının protesto gösterisi yaptığı Hreşatik Meydanı'na gitmemesi uyarısında bulundu.

Ukrayna'da 2 kez başbakanlık yapan 50 yaşındaki Timoşenko, geçen yıl Şubat ayında yapılan Devlet Başkanlığı seçimini Yanukoviç'e karşı kaybetmiş ve bu duruşmanın da Yanukoviç'in kendisine kan davasının sonucu olduğunu ileri sürmüştü.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir