Tusaş, yılı 360 milyon dolar gelirle kapatacak

TUSAŞ Genel Müdürü Dörtkaşlı, 25 yılda toplam 2,2 milyar dolarlık satış geliri elde edildiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, 1984-2009 tarihleri arasında toplam 2,2 milyar dolarlık satış geliri elde edildiğini, bu yılı da 360 milyon dolar gelir ile kapatacaklarını bildirdi.

TUSAŞ'ın 25. kuruluş yıl dönümü münasebetiyle Akıncı'daki üretim tesislerinde bir basın toplantısı düzenleyen Muharrem Dörtkaşlı, 1984 yılında kurulan şirketin, Nisan 2005'den itibaren TAI-TUSAŞ'ın birleşmesiyle çoğunluk hissenin Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfına geçtiğini kaydetti.

1990-2009 yılları arasında 2 bin 200 kişiye istihdam sağlandığını belirten Dörtkaşlı, 2010 yılında da yüzde 15 oranında istihdam artışına gitmeyi planladıklarını kaydetti. Tasarımların tamamıyla genç bir kadroyla yürütüldüğünün altını çizen Dörtkaşlı, tasarımla uğraşan yaş grubunun ortalamasının 28 olduğunu vurguladı.

Kuruluşlarından bu yana 600 milyon dolarlık kar elde ettiklerini anlatan Dörtkaşlı, bu yıl 440 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını, gelecek yıl içinde de EF-35, uydu projeleri başta olmak üzere 130 milyon dolarlık yatırım planladıklarını bildirdi.

Ar-ge faaliyetlerine çok önem verdiklerini vurgulayan Dörtkaşlı, bu çerçevede 80 milyon dolarlık ar-ge harcaması yaptıklarını kaydetti.

Bu yıl itibariyle toplam 100 proje yürüttüklerini, 15 ülke ve 32 müşteri ile çalıştıklarını belirten Dörtkaşlı, 2009-2023 yılları arasında toplam 20 milyar dolarlık bir taahhüt hacimlerinin bulunduğunu vurguladı.

Dörtkaşlı, özgün projelere önem verdiklerini belirtirken, ilk özgün İnsansız Hava Aracının ilk uçuşunu gelecek yılın ilk yarısında, ilk teslimatını da 2011 yılının ilk yarısında gerçekleştirmeyi planladıklarını açıkladı.

Halka arza sıcak bakıyor

TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, TUSAŞ'ın 25. kuruluş yıldönümü dolayısıyla Akıncı'daki üretim tesislerinde düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Dörtkaşlı, şirketin halka arzını düşünüp düşünmediklerinin sorulması üzerine, bu konuda danışmanlarla çalışma yürüttüklerini, TUSAŞ'a çok büyük bir piyasa ilgisi olduğunu ancak, şirket değerinin daha da artmasının ardından halka arzı yürürlüğe sokacaklarını söyledi.

"Heronlar gelecek yıl TSK'ya teslim edilecek"

TUSAŞ Genel Müdürü Dörtkaşlı, İsrail yapımı insansız hava aracı Heronlara ilişkin soruya verdiği yanıtta, 1-2 gün içinde mutabakatın ilan edilerek, daha sonra da kabul çalışmalarına başlanacağını, 10 adetlik Heron siparişinden bir kısmının gelecek yılın ilk çeyreğinde, geri kalanın da 2010'un ilk yarısının sonuna kadar Türk Silahlı Kuvvetlerine taslimatının yapılabileceğini belirtti.

Heronların gecikmesinden doğan zararın İsrail'deki firma ile iş payı yükü oranında paylaşılacağını, Heronların performansından kaynaklanan gecikme cezasının ise tamamıyla İsrail tarafından üstlenileceğini söyledi.  

Dörtkaşlı, off-setler konusunda ise off-set'lerin kendilerine çok şey kazandırdığını, buradaki müşteri memnuniyeti nedeniyle, sözleşme bitiminin ardından, Boeing ve Airbus gibi firmaların TUSAŞ ile 10-15 yıllık yeni anlaşmalar imzaladıklarını, ortak üretimler planladıklarını vurguladı.

Türkiye'deki sivil havacılık filosunun, dünya ortalamasının üstünde bir hızla geliştiğini belirten Dörtkaşlı, Türkiye'nin, 10-15 yılda 30 milyar dolarlık bir sivil uçak alımını planladığını söyledi.

TUSAŞ Genel Müdürü, Müşterek Taarruz Uçağı F-35'lerin geleceğine ilişkin bir soruya verdiği yanıtta, 2023'e kadar bu projeden 5-6 milyar dolarlık bir iş payı beklediklerini, yatırımlarını da bu çerçevede yaptıklarını kaydetti.

"TİHA'lar, Heronlardan daha üstün olacak"

Dörtkaşlı, Türk İnsansız Hava Aracı'nın (TİHA) neden geciktiğine ilişkin soruya yanıt verirken, gecikmenin, müşteriden gelen ilave talepler çerçevesinde yapılan yenilemelerden kaynaklandığını söyledi.

TUSAŞ Genel Müdürü Dörtkaşlı, Türkiye'nin, 19 yıllık bir İnsansız Hava Aracı geçmişinin bulunduğuna da dikkati çekti.

17 metrelik kanat açıklığına sahip olacak 1,5 ton ağırlığındaki insansız hava araçları, 250 kg yük taşıyabilecek. Heronlara göre üstünlüklere de sahip olması planlanan TİHA'ların 2011 yılında Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edileceği belirtildi.

A-400m askeri nakliye uçağı projesine ilişkin soruları da yanıtlayan Muharrem Dörtkaşlı, projeye ilginin yüksek olduğunu ve devamlılık gördüklerini, bu uçağın çok satacağına inandıklarını belirterek, Türkiye'nin de projede 750 milyon avroluk bir iş payı olacağını kaydetti.

"Devlete 150 milyon dolar vergi ödendi"

Dörtkaşlı, TUSAŞ'ın kurulduğu günden bu yana yaptığı çalışmalar, sektörde nerede olduğu ve amaçları konusunda bilgi verdi.

TUSAŞ'ın faaliyetlerini kendi yarattığı kaynaklarla finanse ettiğini anlatan Dörtkaşlı, bugüne kadar 278 adet F-16, 34 adet SF-260 eğitim uçağı, 59 adet CN-235 uçağı ve 30 adet AS-532 helikopter teslimatı yaptığını, müşterileri arasında ABD'den İsviçre'ye kadar çok sayıda ülke bulunduğunu kaydetti.

TUSAŞ'ın kurulduğu 1984 yılından bugüne kadar devlete 150 milyon dolar vergi ödediğini anlatan Dörtkaşlı, bu rakama istihdam sonucu personelin ödediği vergiler, çalışanların ve TUSAŞ'ın ödediği sosyal güvenlik primleri ve diğer vergilerin dahil olmadığını belirtti.

Ana faaliyet alanlarıyla ilgili de bilgi veren Dörtkaşlı, T-38M Aviyonik Modernizasyonu (ARI) projesi kapsamında 55 uçağın modernizasyonunun yapılacağını, teslimatın ise önümüzdeki yıl olacağını söyledi.

Entegre uçak grubu üzerinde çalıştıkları projelere değinen Dörtkaşlı, bunlar arasında C-130 Aviyonik Modernizasyonu, T-38M Aviyonuk Modernizasyonu, Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı (HÜRKUŞ), Türk İnsansız Hava Araçları (TİHA) geliştirme programları, Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı projesi ile Deniz Karakol Gözetleme Uçağı programı ve F-16 programları bulunduğunu belirtti.

Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı (HÜRKUŞ) projesinde tasarım ve geliştirme çalışmalarının devam ettiğini anlatan Dörtkaşlı, ilk uçuşun 2011 yılının ilk yarısında yapılacağını söyledi.

Özgün Türk İnsansız Hava Aracı (TİHA) geliştirme projesi konusunda da bilgi veren Dörtkaşlı, 2004 yılında başladıkları çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu, ilk uçuşun 2010 yılının ilk yarısında, ilk teslimatın da 2011 yılının ilk yarısında yapılmasının planlandığını kaydetti.

Dörtkaşlı, kamuoyunda Heron diye bilinen uçakların ayarında olan TİHA'ların 24 saat süreyle 30 bin feet yükseklikte havada kalabileceğini ifade etti.

F-16 modernizasyonu projesi kapsamında Ürdün Hava Kuvvetleri için 17 adet F-16'nın modernizasyonunu TUSAŞ'ın yaptığını, bu uçakların 12'sinin tamamlandığını anlatan Muharrem Dörtkaşlı, Pakistan Hava Kuvvetleri Komutanlığı için de 42 F-16'nın modernizasyonunun yapılacağını kaydetti.

Dörtkaşlı, Helikopter grubunda ise S-70 Blackhawk Sistem Entegrasyonu (Yarasa), Taarruz/Taktik Keşif Helikopteri (ATAK), Özgün Hafif Ticari Helikopter ile TSK-Genel maksat Helikopter üzerinde çalışmaların devam ettiğini ifade etti.