TUSKON, Afrikalı işadamlarıyla buluştu
100 Afrikalı, 200 de Türk yatırımcının buluştuğu ikili görüşmelerde anlaşmalar imzalandı.
İSTANBUL - Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Batı Afrika'dan 100 işadamını "Türkiye–Afrika Dış Ticaret Köprüsü" organizasyonunda Türk işadamlarıyla biraraya getirdi.
TUSKON'dan yapılan yazılı açıklamada, 100 Afrikalı, 200 de Türk yatırımcının buluştuğu ikili görüşmelerde Nijeryalı bir firma ile musluk batarya, PPRC boru sistemleri, seramik, granit ve mermer satışı konusunda anlaşma imzalandığı, bunun yanı sıra Nijerya'ya su tesisatı, inşaat malzemesi, Kamerun'a su borusu ve lunapark, Togo'ya çimento, inşaat malzemesi, takım elbise ve ayakkabı, Gana'ya su arıtma tesisi ve inşaat malzemesi satışı anlaşmaları yapıldığı bildirildi.
TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Batı Afrika'nın ekonomik açıdan dünyanın en önemli kalkınma bölgelerinden biri olduğunu vurgulayarak, gerçekleştirdikleri program ile birlikte Batı Afrika'ya olan ilgilerini artıracaklarını ifade etti.
Türkiye'nin Afrika'ya 2008 yılı ihracatının 10,2 milyar dolar, ithalatın ise 5,7 milyar dolar olduğunu belirten Meral, bu rakamların her iki ülke arasındaki potansiyeli doğru yansıtmadığına dikkati çekti.
Meral, "Bu gidişatı değiştirebilir, karşılıklı ticaret oranlarımızı daha yüksek ve daha dengeli seviyelere ulaştırabiliriz. Türk firmalarının uluslararası faaliyetlerinin önemli bir destekçisi olan kuruluşumuzun Afrika'ya olan ilgisi önümüzdeki yıllarda daha fazla organizasyon ve daha fazla gezi ile devam edecektir. Afrika'da sadece almak için değil aynı zamanda vermek ve paylaşmak için bulunuyoruz" değerlendirmesini yaptı.
Toplantıyı değerlendiren ONG Development Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Beguedou Essobileoue Julie ise Türk işadamlarının Togo'yu Afrika'ya açılan bir kapı olarak gördüklerini, işadamlarının Togo üzerinden Gana, Mali, Burkina, Faso ve Nijerya'daki pazara rahatlıkla ulaşabileceğini kaydetti.
Ülkenin özelikle deniz ulaşımına son derece elverişli olduğunun altını çizen Julie, ülkede yapılacak olan yeni limana Türk yatırımcıların dahil olması çağrısında bulundu. Bu isteğin Togo Cumhuriyeti'nin bir daveti olarak görülmesini isteyen Julie, Togo'ya gelecek Türk işadamlarına vergi muafiyeti, yatırım alanı ve serbest bölgede satış gibi pek çok alternatif sunacaklarını vurguladı.
Ülkesinin yüzde 90'ının tarıma elverişli olduğuna işaret eden Julie, ancak ciddi bir tohum sorunu yaşandığını, bunun aşılması için de tohum üretecek yeni fabrikalara ihtiyaç duyduklarını ifade etti.
Nijeryalı OON Yönetim Kurulu Başkanı Remi Olowude ise Türk işadamlarına ciddi güven beslediklerini dile getirerek, kendi firmasının Nijerya'da telekom, enerji, bankacılık ve inşaat olmak üzere farklı sektörlerde yatırımları bulunduğunu, Türk iş dünyasıyla ortaklıklar kurarak farklı ülkelerde büyümeyi hedeflediklerini vurguladı.