Tutuklu vekillere mutabakatlı çözüm

Sabah saatlerinde muhalefetle görüşen Çiçek'in ardından Meclis Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada; "Çözümü siyasete alet etmeden 4 partinin mutabakatı ile üreteceğiz" denildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in tutuklu milletvekillerinin durumu konusunda muhalefet partisi grup başkanvekilleriyle yaptığı görüşmede, "Sorunun siyaset malzemesi yapılmadan 4 parti grubunun mutabık kalacağı bir şekilde yasal zeminde çözümlenmesi hususunda görüş birliğine varıldığı" bildirdi.

TBMM Başkanlığı, görüşmeden sonra yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, şunlar kaydedildi: "TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ve BDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve Hasip Kaplan, tutuklu milletvekillerinin durumlarını değerlendirmek üzere bugün saat 9.30'da bir araya geldiler. Yapılan görüşmelerde sorunun siyaset malzemesi yapılmadan 4 parti grubunun mutabık kalacağı bir şekilde yasal zeminde çözümlenmesi hususunda görüş birliğine varıldı."

Ergin: Bitti demek için erken

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, tutuklu milletvekilleriyle ilgili soruna çözüm arayışı konusunda, "Bir formül oluşturulur ve üzerinde mutabık kalınırsa, netice alınabilir. Ama şu anda 'olay bitti' demek için henüz erken" dedi. Ergin, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile görüştü. Ergin, yaklaşık 20 dakika süren görüşme sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ergin, görüşmeyle ilgili sorulara, "Sayın Başkan kendi görüşmelerini yapmıştır. Bundan sonra AK Parti Grubu'nun görüşleri ve diğer partilerin yaklaşımları değerlendirilecek. Bildiğim kadarıyla, formülasyon üzerinde çalışıyorlar. Orada uygulanabilir bir formül oluşturulur ve üzerinde mutabık kalınırsa netice alınabilir. Ama şu anda 'olay bitti' demek için henüz erken diye düşünüyorum" diye konuştu.

"Uzlaşma metni teknik açıdan incelenecek mi?" sorusuna Ergin, "Bunu teyit etmek durumunda değilim. Sayın Meclis Başkanımızın yürüttüğü bir süreç... Sayın Başkan, çalışmalarla ilgili olarak zaman zaman bizim de görüşümüze müracaat ediyor. Bu noktada bilgilerin tamamı kendisindedir. Ama biz bu süreçte yapabileceğimiz bir katkı varsa, onu sunmaya çalışıyoruz" karşılığını verdi.

Ergin, "CMK 100'de bir istisna getirilmesini nasıl buluyorsunuz?" sorusuna, "Böyle bir teklif mi gelmiş? Şu an ben Sayın Başkan'ın diğer parti gruplarıyla konuştuğu hususlarla ilgili herhangi bir beyanda bulunma noktasında değilim. Bu benim açımdan doğru bir şey olmaz. Netice itibarıyla sürece katkı sunmak istiyorsak, sürecin, görüşmelerin akışına uygun davranmamız gerektiğini düşünüyorum. Makul noktaya gelinme ihtimalinden bahsedildi. Bu noktaya gelinebilir ise bir netice alıcı formül ortaya çıkabilir. Ama şu an için 'bu formül ortaya çıkmıştır' demek için henüz erken" dedi.

Tutuklu ve vekil kelimeleri yanyana olması abes

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, "Tutuklu ve milletvekili sözcüklerinin yan yana olması bile abes. Bir siyasi parti onu aday göstermiş, YSK bunu onaylamış. Daha sonra bu kişiler halkın karşısına çıkmış, halk da bunları seçmiş. Bu insanların bir yıla yakındır tutuklu olmaları zaten anlamsız. Bu sorunun çözülmesi lazım umarım bir kazaya uğramaz."

BDP: Daha olumlu durumdayız

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in, tutuklu milletvekillerinin durumuyla ilgili muhalefet partilerinin grup başkanvekilleriyle bir araya gelmesini değerlendirirken, "Biraz daha olumlu durumdayız" dedi.

Kaplan, partisinin TBMM grubunda, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illerin Öğrenci Meclisi Temsilcilerini kabul etti. Öğrenciler, anadilde eğitim taleplerini dile getirdi. Kaplan da anadilde eğitim konusunda parti olarak kararlı bir duruşa sahip olduklarını, bu talepleri sonuna kadar savunacaklarını söyledi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kaplan, TBMM Başkanı Çiçek'in, tutuklu milletvekillerinin durumuyla ilgili muhalefet partilerinin grup başkanvekilleriyle bir araya gelmesini değerlendirdi. Görüşmelerin sürdüğünü belirten Kaplan, "Bizim bunun üzerinde konuşacak bir sözümüz yok. Biz sonuç almaya çalışıyoruz. Siyasette sonuç almak önemlidir. Biraz daha olumlu bir noktadayız. Sadece genel anlamıyla bunu söyleyebilirim" diye konuştu.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir